Advies en analyse

Column: mijn favoriete indicator

Maandag 17 juli 2017 12:09

Elke week publiceert de U.S. Commodity Futures Trading Commission het aantal long- en short posities in de Amerikaanse futuremarkt. Er zijn drie groepen futurehandelaren. Als eerste zijn er de commerciële partijen. Bijvoorbeeld: een goudmijn gaat in productie en verkoopt de verwachte goudopbrengst op de markt.

Wanneer de productie beter is dan verwacht, verkoopt het extra futures. Wanneer de productie tegenvalt, koopt de goudmijn goudfutures. De tweede partij zijn de speculanten. Zij verwachten dat de goudprijs gaat dalen of stijgen. Vervolgens verkopen of kopen zij futures. De derde partij zijn de marktmakers. Zij verdienen door het verschil tussen bied- en laatkoers. De speculanten zijn met stip het interessantste om naar te kijken.

Sinds de introductie van de beurshandel in 1604 zit de massa er op de belangrijkste momenten naast. Het jaar waarin de meeste Nederlandse beleggingsrekeningen werden geopend (2000) was bijvoorbeeld hetzelfde jaar waarin de AEX op 700 punten noteerde. De oorzaak is pure hebzucht. Wie naar de verschillende markten kijkt, ziet dat hebzucht vaak voorkomt. In het begin van 2017 waren er in de geschiedenis nog nooit zoveel long posities geopend in de oliemarkt. Vervolgens daalde olie met 20%.


Lees ook: Vergeten aandeel met kans op megadividend


In maart speculeerden meer speculanten dan ooit op een stijgende Amerikaanse tienjaarsrente. Het gevolg was een daling van de rente met 20% van 2,6 naar 2,1%. Op dit moment staat het aantal long posities in de euro net onder de all-time high van 2007. Dit betekent niet dat de top in het valutapaar EUR/USD op de huidige stand van 1,15 ligt. Het zou zo maar kunnen dat de volgende week speculanten nog enthousiaster zijn en de euro naar 1,16 of 1,17 brengen.

De kans op een grotere tegenbeweging neemt echter wel verder toe. Ik gebruik de posities van speculanten zelf nooit als indicator alleen. Er moet wel een fundamenteel verhaal achter zitten. Met olie was het verhaal dat de technologische vooruitgang sneller gaat dan gedacht. Met de Amerikaanse rente was het verhaal dat de inflatie lager zal zijn dan de consensus.

Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Inderdaad, aan een aantal 'groepen' valt wat af te leiden, kan als contra indicator dienen! Maar je komt toch eigenlijk veel verder met een gedegen technische analyse, zo laat je de commercials, speculators, en de rest…, achter je!

    Ed 17 juli 2017 12:49:05