Advies en analyse

Commodities: koper en olie hebben goede weken achter de rug

Dinsdag 18 juli 2017 13:43

De prijs van een ton koper klom de voorbije weken naar het hoogste niveau sinds maart. Toch slaagt het metaal er voorlopig niet in om de kaap van $6000/ton te ronden. Koper behoorde vorig jaar tot de sterkst presterende grondstoffen met een klim van 18%. Voorlopig houden een verwacht aanbodtekort en stijgende voorraden elkaar in evenwicht.

Het Chileense Codelco, de grootste koperproducent ter wereld, verwacht voor 2017 een klein deficit op de mondiale kopermarkt. Dit tekort zou volgend jaar en in 2019 verder uitdiepen. Koper profiteerde de voorbije weken van een zwakkere dollar en optimisme over een aantrekkende economie. Het metaal wordt ook wel als ‘Dr. Copper’ omschreven vanwege de voorspellende kwaliteiten wat economische groei betreft. De vraag naar koper wordt sterk bepaald door investeringen in infrastructuur. Ook de bouwsector, de transportindustrie en de consumentensector (witgoed) zijn sterke vraagcomponenten. Koper is dus een erg cyclisch metaal en het grootste risico voor de vraagzijde is dan ook dat de monetaire overheden hun stimuli gaan afbouwen. Of en in welke mate dit zal gebeuren, hangt af van de inflatie. In de Verenigde Staten is de opwaartse rentecyclus al gestart en ook in Europa zijn de eerste tekenen zichtbaar van een afbouw van de stimuli. Toch is van een restrictieve monetaire politiek nog lang geen sprake. De meeste grote Aziatische economieën, met voorop Japan en China, zitten nog volop in de stimulus-modus. De recente stijging van de kopervoorraden zorgde wel voor enige ongerustheid in de markt. De voorraden in de geregistreerde opslagplaatsen van de London Metal Exchange zijn sinds begin deze maand met bijna een vijfde toegenomen. Maar over de interpretatie van die voorraadcijfers bestaat flink wat onenigheid in de markt.

Ruwe olie heeft een erg goede week achter de rug met een klim van 5,2% en 4,7% voor respectievelijk West Texas Intermediate en Brent. De markt trok zich op aan enkele positieve signalen uit de Verenigde Staten en China. De Amerikaanse voorraden zijn onder de psychologisch belangrijke grens van 500 miljoen vaten teruggevallen.

Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Nog geen reacties gegeven