*

Advies & Analyse

Positieve week begint en eindigt met SBM Offshore

dinsdag 18 juli 2017 14:32

De AEX-index kende afgelopen week (dinsdag t/m maandag) grotendeels stijgers en sloot uiteindelijk 1,9% hoger.

Op dinsdag lichtte Royal Dutch Shell een koopoptie op het productie- en opslagschip Turritella. Dit schip zit in een joint venture van SBM Offshore, Mitsubishi Corporation en NYK waarin het Nederlandse bedrijf een belang heeft van 55%. De verkoop zal naar verwachting begin 2018 worden afgerond en levert voor de joint venture circa $1 mrd op. SBM Offshore zal de opbrengsten vooral gebruiken om de schuldpositie terug te brengen.

Een van de grootste dalers binnen de AEX deze week was Randstad. Dinsdag gepubliceerde cijfers van de Nederlandse brancheorganisatie ABU, waaruit bleek dat de vraag naar uitzendkrachten weer is toegenomen, werden overschaduwd door een verkoopadvies van Deutsche Bank.

Op woensdag werd midcap Ordina afgestraft, nadat dinsdag nabeurs was gebleken dat het bedrijf over het tweede kwartaal een negatief brutobedrijfsresultaat van €0,4 mln verwacht en een reorganisatie doorvoert. Ook woensdag maakte NEPI Rockcastle zijn debuut op het Beursplein tegen een openingskoers van €11,33 per aandeel. Het vastgoedfonds komt voort uit de fusie eind mei tussen New Europe Property Investments en Rockcastle.

Donderdag stond Altice in de schijnwerpers. Het Franse telecom- en kabelconcern heeft een meerderheidsbelang van 94,7% genomen in het Portugese Media Capital, dat in bezit was van het Spaanse mediabedrijf Prisa. Daarnaast schreef de Franse krant Le Parisien dat Altice bij de ECB een bankvergunning zou hebben gevraagd voor de oprichting van Alticebank, die naar verluidt op zijn vroegst eind 2018 actief moet zijn.

Veruit de grootste stijger over de afgelopen week was ArcelorMittal. Het staalconcern ontving van onder andere Credit Suisse, Deutsche Bank en ING een adviesverhoging. ING verwacht veel van de overname van Ilva, die in 2021 circa $450 mln aan de ebitda van ArcelorMittal zal toevoegen, schreef de bank vrijdag. Volgens ING ligt die ebitda in 2025 op bijna $600 mln en schat de markt dit potentieel onvoldoende op waarde.

Op zondag meldde de Britse krant The Sunday Times dat Unilever een bod wil doen op de levensmiddelendivisie van Reckitt Beckiser, dat een jaaromzet van omgerekend €450 mln heeft en €2,5 mrd zou kosten. Tegelijkertijd houdt de markt er ook nog rekening mee dat Kraft Heinz een vijandige overname zal doen op Unilever.

Op maandag keerde SBM Offshore terug in de schijnwerpers, door een schikking met verzekeraars over het Noorse oliewinningsplatform Yme, dat jaren geleden werd gebouwd voor de Canadese oliemaatschappij Talisman. SBM Offshore krijgt naar verwachting $247 mln uitbetaald. Hierdoor, en door de verkoop van Turritella, behoorde SBM Offshore deze week tot de grootste stijgers in de AEX.

Lees ook: Verkoopdoel GBP/USD in zicht


Wilt u op de hoogte blijven van alle actuele adviezen voor dit aandeel? U kunt u als abonnee aanmelden voor de alerts. Vink onderaan dit artikel het fonds aan of ga voor het volledige overzicht naar de alertspagina op onze website


The post Positieve week begint en eindigt met SBM Offshore appeared first on Beleggers Belangen.