*

Advies & Analyse

Centrale bankiers zijn piekeraars

dinsdag 18 juli 2017 14:59

Van ECB-president Mario Draghi weten we dat de ECB erover denkt om het tempo waarin obligaties worden opgekocht verder te verlagen. Maar wanneer dit gebeurt, is nog niet bekend. In afwachting hiervan zijn de tienjaarsrentes van staatsobligaties van EU-landen de laatste weken gestegen. Dat is wat voorbarig, wat ons betreft. Want de ECB zou rustig, als de inflatie toch weer daalt, kunnen besluiten om die matiging van het opkoopprogramma uit te stellen.

Ook het piekergehalte bij Fed-president Janet Yellen is groot, bleek de afgelopen week weer eens. Kort geleden hadden Fed-bestuurders zorgen uitgesproken dat een verdere spanning op de arbeidsmarkt later extra renteverhogingen noodzakelijk zou maken als daar nu niet spoedig werk van zou worden gemaakt. Yellen daarentegen, meldde impliciet aan het Congres dat de inflatie dermate laag is dat renteverhogingen niet urgent zouden zijn. Zij heeft kennelijk geen hoge verwachtingen van het door president Donald Trump enige tijd geleden aangekondigde stimuleringsbeleid.

Ook in de VS lijkt het er daarom op dat het hoeveelheidsbeleid bij de centrale bank prioriteit krijgt. De Fed gaat waarschijnlijk verkrappen door afgeloste opgekochte schuld niet te herbeleggen. Dit zal zo langzaam gaan dat wij er beperkte rente-effecten van verwachten.

Lees ook: Positieve week begint en eindigt met SBM Offshore


Wilt u op de hoogte blijven van alle actuele adviezen voor dit aandeel? U kunt u als abonnee aanmelden voor de alerts. Vink onderaan dit artikel het fonds aan of ga voor het volledige overzicht naar de alertspagina op onze website


The post Centrale bankiers zijn piekeraars appeared first on Beleggers Belangen.