Advies en analyse

Opluchtingsrally na woorden van Yellen

Dinsdag 18 juli 2017 15:51

Signalen van centrale banken dat het ruime monetaire beleid afgebouwd zal worden, hebben de rente de laatste tijd flink hoger gezet. Maar Fed-voorzitter Janet Yellen liet zich afgelopen week voorzichtig uit over verdere renteverhogingen en stelde daarmee beleggers gerust.

De obligatierente daalde licht en wereldwijd stegen de aandelenkoersen. De Chinese economie verraste positief met een groei van 6,9% in het tweede kwartaal. Dit zorgde samen met de lagere Amerikaanse rente voor een positief sentiment op de opkomende aandelenmarkten, die over de vijf handelsdagen met slotkoersen van maandag met 4,2% stegen. Op Wall Street tikten de belangrijkste indices nieuwe recordstanden aan, met fraaie winsten voor de S&P 500 (+1,3%), Dow Jones (+1,0%) en de Nasdaq (+2,2%). Uit de goede prestaties van de kleinere en middelgrote Amerikaanse aandelen blijkt dat de bullmarkt nog altijd breed gedragen wordt. De Russell 2000 won op weekbasis 1,6% en staat sinds begin dit jaar ruim 5% in de plus. In Europa steeg de Stoxx 600 met 1,3% en de blue chip-index Eurostoxx 50 met 1,1%.

Beleggers kijken reikhalzend uit naar het cijferseizoen, dat deze week goed losbarst. De verwachtingen zijn hooggespannen: voor de S&P 500 wordt een toename van de winst per aandeel over het tweede kwartaal verwacht van 6% en voor de Stoxx 600 van 11%. Het opwaartse winstpotentieel is vooral in de eurozone groot. Hier liggen de winsten nog een kwart onder de piek van voor de kredietcrisis, terwijl die in de Verenigde Staten daar 30% boven liggen. De grote Amerikaanse banken Citigroup, Wells Fargo en J.P. Morgan publiceerden reeds hun cijfers en die waren beter dan verwacht. Door de rentedaling moesten de koersen echter iets prijsgeven. Ook PepsiCo werd niet beloond voor de beter dan verwachte winststijging van 10% naar $1,50 per aandeel in het tweede kwartaal en sloot slechts 0,6% hoger.

Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • En juist op het hoogste punt van markten daar, dit artikel…. De timing is subliem!..

    Ed 18 juli 2017 16:20:26