*

Advies & Analyse

Zomerrust op bedrijfsobligatiemarkt niet verstoord door Yellen

dinsdag 18 juli 2017 16:22

De Europese bedrijfsobligatiemarkt heeft een goede week achter de rug. In euro’s genoteerde kredietwaardige ‘investment grade’ bedrijfsobligaties stegen met circa 0,3% in waarde. High yield deed het nog iets beter. Risicovolle activa waren in trek dankzij de als ‘dovish’ geïnterpreteerde uitspraken van Fed-voorzitter Janet Yellen, die de zorgen bij beleggers wegnamen dat de Amerikaanse centrale bank de rente te agressief zal verhogen. De Amerikaanse tienjaarsrente daalde licht en dit drukte ook de Duitse tienjaarsrente.

Beleggers zullen zich deze week richten op de beleidsvergadering van de Europese Centrale Bank en de persconferentie van Mario Draghi. Mogelijk dat Draghi nieuwe hints zal geven over een afbouw van de obligatieaankopen. Menig marktvorser gaat er nu vanuit dat de ECB op de vergadering in september zal aankondigen dat de maandelijkse aankopen vanaf 2018 verder omlaag gaan met €20 mrd naar €60 mrd per maand en dat de stekker er in de loop van volgend jaar volledig uit gaat. Moody’s verwacht dat het programma nog tot minstens de zomer van 2018 zal doorlopen. De afbouw kan tot hogere risico-opslagen gaan leiden en het totaalrendement op bedrijfsobligaties flink onder druk zetten. Beleggers schatten het wanbetalingsrisico nu laag in, dankzij de gunstige economische omstandigheden en lage rentetarieven. Ratingbureau Moody’s verwacht dat het wanbetalingspercentage in Europa de komende twaalf maanden nog verder zal dalen naar slechts 1,78%.

De rustige zomerperiode is aangebroken en weinig bedrijven komen deze weken met nieuwe emissies. De Franse spoorbeheerder SNCF Réseau bracht zijn eerste groene obligatie naar buiten, met een looptijd van 30 jaar en een omvang van €750 mln. Beleggers schreven gretig in op de lening, die een spread heeft van 37 basispunten boven Franse staatsleningen met dezelfde looptijd. Het Franse staatsbedrijf heeft bij Moody’s en S&P een hoge (AA/Aa2) investment grade rating. Tot nu toe zijn er voor €219 mrd aan nieuwe euro bedrijfsleningen uitgegeven en de kans is groot dat het recordvolume van 2016 (€339 mrd) dit jaar overtroffen wordt.

Lees ook: Opluchtingsrally na woorden van Yellen


Wilt u op de hoogte blijven van alle actuele adviezen voor dit aandeel? U kunt u als abonnee aanmelden voor de alerts. Vink onderaan dit artikel het fonds aan of ga voor het volledige overzicht naar de alertspagina op onze website


The post Zomerrust op bedrijfsobligatiemarkt niet verstoord door Yellen appeared first on Beleggers Belangen.