*

Advies & Analyse

Elke index is anders opgebouwd

donderdag 20 juli 2017 10:48

Bij het aanschaffen van een ETF is het essentieel om te weten hoe de onderliggende index is opgebouwd. Daar is geen standaard methode voor.

Er zijn legio manieren om een index op te bouwen. Wij zijn het minste fan van indices waar kleine bedrijven een zware weging kunnen krijgen. In indices waarbij de enige wegingsfactor prijs is, kan dit gebeuren. Voorbeelden zijn de Amerikaanse Dow Jones-index en de Japanse Nikkei 225. De Japanse kledinglijn Fast Retailing is met een beurswaarde van JPY3,6 mrd bijvoorbeeld een stuk kleiner dan Toyota, dat een beurswaarde van JPY20,2 mrd heeft. Fast Retailing heeft in de bekendste Japanse beursindex echter een vijf keer hogere weging dan de autofabrikant. Dit komt door het verschil in beurskoers: JPY33800 voor Fast Retailing tegenover JPY 6180 voor Toyota. Prijs is daarom een slechte wegingsfactor. De Dow Jones is op precies dezelfde manier opgebouwd als de Nikkei. Hier heeft Goldman Sachs een weging die tien keer groter is dan die van General Electric, terwijl de beurswaarde van de zakenbank nog niet de helft is van die van het nutsbedrijf. De Dow Jones heeft nog een extra nadeel: er zitten maar 30 aandelen in, waar dat er in de Nikkei 225 zijn. Er is daardoor minder spreiding en elk bedrijf heeft een zwaardere weging dan als de index een stuk groter zou zijn. De Beleggers Belangen Academy is voorstander van een marktgewogen index met veel verschillende aandelen. Een mooi voorbeeld is de S&P500. In deze index zitten de 500 grootste aandelen van de Verenigde Staten. Het grootste beursgenoteerde bedrijf in de wereld Apple heeft in deze index een weging van slechts 3,7%. Vergelijk dat eens met de AEX. Dit is een kleine index waar bedrijven een zware weging kunnen krijgen. Unilever heeft een weging van 15,8% in de AEX, terwijl de beurswaarde van Apple ruim vijf keer hoger is dan die van Unilever.

DAX door het dividend een verhaal apart
In de afgelopen vijf jaar heeft de AEX in Amsterdam een koerswinst gehad van 62,7%. De Duitse DAX-index is echter met 87,0% opgelopen. Dit verschil is volledig te verklaren doordat het dividend van de AEX af gaat en bij de DAX juist bij de index wordt opgeteld. Als de ‘Duitse’ methode voor de AEX wordt toegepast, rolt er over de afgelopen vijf jaar een rendement uit van 90,64%. Weten hoe een index is opgebouwd, is essentieel om twee indices met elkaar te kunnen vergelijken.

Lees meer over de Beleggers Belangen Academy

The post Elke index is anders opgebouwd appeared first on Beleggers Belangen.