Advies en analyse

Welk winstcijfer kan ik vertrouwen?

Dinsdag 18 juli 2017 16:56

Beleggers moeten zich niet blindstaren op de nettowinst. Het is verstandig om de gang van zaken bij een bedrijf ook te beoordelen aan de hand van andere maatstaven, zoals ebita, ebitda en (free) cashflow.

Het cijferseizoen is in volle gang en beleggers hebben er soms een behoorlijke kluif aan om het kwartaalbericht van een onderneming te ontcijferen. De omzet spreekt vaak nog voor zich, maar vervolgens legt het ene bedrijf de nadruk op ebit of het bedrijfsresultaat, terwijl andere ondernemingen juist de nettowinst in de schijnwerpers zetten. Dat maakt het lastig om beursfondsen met elkaar te vergelijken. Beleggers ­Belangen kiest ervoor om in de koerswijzer consistent de recente cijfers en schattingen van de nettowinst per aandeel op te nemen. Dat is het bedrag dat na aftrek van alle kosten overblijft voor de aandeelhouders en het vormt vaak het uitgangspunt voor het vaststellen van het dividend. Als maatstaf voor beleggers is de nettowinst echter bepaald niet zaligmakend. De winst kan enorm fluctueren door bijvoorbeeld reorganisatielasten, boekwinsten of -verliezen of de keuze om een investering over een periode van vijf in plaats van tien jaar af te schrijven. Bovendien kan ook een op papier winstgevend bedrijf failliet gaan: nettowinst is een boekhoudkundige maatstaf die geen goede indicator vormt voor de hoeveelheid geld die een onderneming in- en uitstroomt. Niet voor niets geldt in de boekhoudwereld het gezegde: ‘winst is een mening, cash is een feit’. Het kan dus geen kwaad om in de geconsolideerde winst- en verliesrekening te kijken welke invloed boekhoudposten hebben op de nettowinst van een bedrijf – ongeacht op welke maatstaf het concern zelf de nadruk legt.

STAP 1
Kijk naar de belastingdruk

In de winst- en verliesrekening staat de nettowinst gebruikelijk onderaan. Vlak daarboven staat het bedrag vermeld dat een bedrijf aan winstbelasting betaald heeft en het resultaat voor belastingen. Voor Nederlandse bedrijven zal de belastingdruk meestal in de buurt liggen van de marge van 25 tot 30%.

Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Nog geen reacties gegeven