*

Advies & Analyse

De cijferlijst van de AEX & Co

vrijdag 21 juli 2017 11:00

Het einde van het schooljaar is een mooi moment om het rapport van de Nederlandse aandelen op te maken. De AEX krijgt van analisten een 7,4. Het eindecijfer van de Midkap komt op 7,3 en in de Midkap-index zitten twee aandelen die een 10 scoren.

De zomervakantie is nu echt begonnen. Twee weken geleden zat het schooljaar voor Midden-Nederland erop, vorige week voor regio Zuid en vanaf vandaag zijn ook in het Noorden van het land de scholen gesloten. Voor de een is het aanbreken van de zomervakantie het moment om de hele rimram te laten liggen, voor de ander is het een mooi moment om de aandelenportefeuille eens tegen het licht te houden. Bent u benieuwd wat analisten van onze hoofdfondsen vinden, werp dan een blik op de cijferlijst van de AEX.

Het hoofdaandeel dat bij beleggingsanalisten het hoogste in het vaandel staat, is Galapagos. Het biotechnologiebedrijf ligt bij hen goed in de markt. Het gemiddelde advies van alle koop-, houd- en verkoopaanbevelingen komt op een schaal van 1 tot en met 10 uit op 8,9. Hierbij worden alle koopadviezen uit de voorbije twaalf maanden met 10 punten beloond, de houdadviezen met 5 punten en de verkoopadviezen met 1 punt. Het adviescijfer dat het 10-5-1-puntenstelsel naar voren brengt, is gemakkelijker te interpreteren dan het 5-3-1-puntenstelsel dat bij dataleveranciers als Bloomberg en Reuters gangbaar is. Het vertoont immers grote gelijkenis met de cijferlijst van schoolrapporten.

Het aandeel uit de AEX waar analisten niet of minder over te spreken zijn, is Gemalto. Het rapportcijfer van de digitaal beveiliger reikt niet verder dan 4,5. Dat blijkt ook uit het feit dat het gemiddelde koersdoel zo’n zes procent onder de actuele koers ligt. Ter vergelijking: bij Galapagos ontsluiert het gemiddelde koersdoel dat het aandeel in de komende twaalf maanden met 50% zal toenemen.

Wanneer men alle consensusadviezen op een rij zet, dan blijkt dat de AEX op basis van alle analistenadviezen een dikke zeven scoort. Het krijgt als eindcijfer een 7,4 en het gemiddelde koersdoel voorspelt dat de hoofdindex over een jaar rond het niveau van 568 punten zal koersen.

Eenzelfde exercitie toegepast op de indexleden van de Midkap geeft als eindcijfer een 7,3. Maar zoals uit de cijferlijst van de AMX-index blijkt scoren evenwel twee aandelen een volle 10! De aandelen van BAM en OCI worden door analisten overladen met koopaanbevelingen, zonder dat er een enkel houd- of verkoopadvies op rust. Wel is het zo dat het bouwbedrijf én meer koopadviezen telt én een hoger gemiddelde koersdoel heeft dan het chemiebedrijf. Net als de AEX heeft de Midkap ook een aandeel dat een onvoldoende scoort. Het rapportcijfer van Post.NL strandt op 4,4. Daarmee zijn de aandelen van het postbedrijf in de ogen van analisten verre van koopwaardig.

Lees ook: Elke index is anders opgebouwd


Wilt u op de hoogte blijven van alle actuele adviezen voor deze aandelen? U kunt zich als abonnee aanmelden voor de alerts. Vink onderaan dit artikel het fonds aan of ga voor het volledige overzicht naar de alertspagina op onze website.


The post De cijferlijst van de AEX & Co appeared first on Beleggers Belangen.