Advies en analyse

Tipterugblik: Adviesverlaging voor Skechers naar ‘houden’

Maandag 24 juli 2017 09:52

Een jaar geleden (18 juli 2016) tipten wij  Skechers. De Amerikaanse schoenenfabrikant heeft een bewogen jaar achter de rug, waarin ondanks een omzetrecord de koers vooralsnog achterblijft.

Met de kooptip speelden wij een jaar geleden in op de verwachting dat Skechers de positieve groeicijfers zou weten door te trekken. Destijds liet het bedrijf drie achtereenvolgende kwartalen een omzetgroei zien van gemiddeld 27%, terwijl de nettowinst ook aanzienlijk toenam.

Ruim een week na ons advies presenteerde Skechers echter tegenvallende resultaten over het tweede kwartaal van 2016, waarin het bedrijf de omzetgroei zag vertragen. Dit leidde de volgende dag tot een koersdaling van circa 22%. De koers van het aandeel liet bij de daaropvolgende kwartaalcijferpresentaties zowel positieve als negatieve uitschieters zien.

Tweedekwartaalcijfers
Op 20 juli van dit jaar presenteerde Skechers de tweedekwartaalcijfers. Op jaarbasis zag het bedrijf de omzet stijgen met 16,9% tot een record van $1,03 mrd, wat hoger was dan de gemiddelde analistenverwachting (gepolst door FactSet) van $966,5 mln. In de Verenigde Staten zag de schoenenfabrikant de omzet op jaarbasis met 6,4% toenemen, terwijl de internationale omzet 18,6% steeg. Laatstgenoemde is inmiddels goed voor circa 48% van Skechers totale omzet.

Een tegenvaller was echter dat Skechers de winst op jaarbasis zag dalen met 19,7% tot $59,5 mln of $0,38 per aandeel, terwijl analisten rekenden op een winst per aandeel van $0,44. De winstdaling was te wijten aan een hoger dan verwacht effectief belastingtarief. Deze kwam in het tweede kwartaal uit op 16,1%, terwijl dat een jaar eerder nog 12,7% was. De algemene en administratieve kosten stegen daarbij op jaarbasis met $62,1 mln tot $305,3 mln, wat neerkomt op 29,8% van de totale omzet. Een jaar eerder was dit met $243 mln nog 27,7% van de totale omzet.

Ook de verwachtingen die Skechers voor het lopende kwartaal uitsprak voldeden niet aan de marktverwachtingen. Het bedrijf rekent op een omzet van $1,05-1,08 mrd en een winst per aandeel van $0,42-0,47, waarbij het effectieve belastingtarief geschat wordt tussen 14-19%.

Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Nog geen reacties gegeven