*

Advies & Analyse

Column: het tegenovergestelde van de consensus

dinsdag 25 juli 2017 13:06

De Amerikaanse tienjaarsrente steeg tussen september 2016 en maart 2017 van 1,32% naar 2,62%. De rente is inmiddels gedaald tot 2,23%, maar  is nog altijd 69% hoger dan in september. Hierdoor denken steeds meer mensen dat de 36-jarige periode van dalende rentes voorbij is. Ik geloof er niets van.

Ten eerste zorgt technologie voor daling van de productprijzen. Er zijn bovendien steeds minder medewerkers nodig om producten te maken. Dit zet ook druk op de salarissen. Ten tweede is er demografie. Een gemiddeld persoon geeft vanaf het moment dat hij gaat werken tot zijn 46ste elk jaar meer geld uit, en vervolgens geeft hij elk jaar minder geld uit. 15% van de Amerikanen is 65 jaar of ouder en dit percentage zal de komende jaren snel toenemen. Minder uitgeven betekent minder opwaartse prijsdruk. De opwaartse trend in de rente op de korte termijn doet mij niet van mening veranderen. In de afgelopen 32 jaar zijn er zes andere perioden geweest dat de Amerikaanse tienjaarsrente steeg. Elke keer lag de top van de rente op een lagere stand dan de vorige top: 15,8%, 13,9%, 10,2%, 8,0%, 6,8%, 5,3% en de laatste piek lag op 3,1%. Het verhaal van de demografie en de technologie zal niet veranderen. Zolang de rente niet boven de 3,1% uitstijgt, ga ik ervan uit dat de dalende trend sinds 1981 nog intact is. In Japan en de eurozone kwam de tienjaarsrente uiteindelijk op 0% uit. Een andere consensus die momenteel tegen mij ingaat is die over de Amerikaanse dollar. Ik denk dat de dollar omhoog moet. Is er geen crisis, dan zijn de Amerikaanse rentes aantrekkelijk omdat die een stuk hoger zijn dan in Japan of de eurozone. Is het crisis, dan zal er geld naar de Amerikaanse dollar stromen omdat de VS er beter voorstaat dan de eurozone of Japan. De Amerikaanse dollar heeft sinds de start van de dollarindex in 1967 drie berenmarkten en drie stierenmarkten meegemaakt. In de eerste twee stierenmarkten was er nooit een correctie op weekbasis van 10%. Mijn stop voor de dollar ligt op een daling van 10% op weekbasis. De dollarindex is vanaf de top 6,8% gedaald. Inspelen op een stijgende dollar en een dalende rente is het tegenovergestelde van de consensus. Ik vind dit geen probleem. Er zijn immers genoeg beleggers die hun mening kunnen veranderen om de dollar omhoog te duwen en de Amerikaanse rente omlaag.

Lees ook: Centrale bankiers zorgen voor koersgroei


Wilt u op de hoogte blijven van alle actuele adviezen voor dit aandeel? U kunt u als abonnee aanmelden voor de alerts. Vink onderaan dit artikel het fonds aan of ga voor het volledige overzicht naar de alertspagina op onze website


The post Column: het tegenovergestelde van de consensus appeared first on Beleggers Belangen.