Advies en analyse

Column: het tegenovergestelde van de consensus

Dinsdag 25 juli 2017 13:06

De Amerikaanse tienjaarsrente steeg tussen september 2016 en maart 2017 van 1,32% naar 2,62%. De rente is inmiddels gedaald tot 2,23%, maar  is nog altijd 69% hoger dan in september. Hierdoor denken steeds meer mensen dat de 36-jarige periode van dalende rentes voorbij is. Ik geloof er niets van.

Ten eerste zorgt technologie voor daling van de productprijzen. Er zijn bovendien steeds minder medewerkers nodig om producten te maken. Dit zet ook druk op de salarissen. Ten tweede is er demografie. Een gemiddeld persoon geeft vanaf het moment dat hij gaat werken tot zijn 46ste elk jaar meer geld uit, en vervolgens geeft hij elk jaar minder geld uit. 15% van de Amerikanen is 65 jaar of ouder en dit percentage zal de komende jaren snel toenemen. Minder uitgeven betekent minder opwaartse prijsdruk. De opwaartse trend in de rente op de korte termijn doet mij niet van mening veranderen. In de afgelopen 32 jaar zijn er zes andere perioden geweest dat de Amerikaanse tienjaarsrente steeg. Elke keer lag de top van de rente op een lagere stand dan de vorige top: 15,8%, 13,9%, 10,2%, 8,0%, 6,8%, 5,3% en de laatste piek lag op 3,1%. Het verhaal van de demografie en de technologie zal niet veranderen. Zolang de rente niet boven de 3,1% uitstijgt, ga ik ervan uit dat de dalende trend sinds 1981 nog intact is. In Japan en de eurozone kwam de tienjaarsrente uiteindelijk op 0% uit. Een andere consensus die momenteel tegen mij ingaat is die over de Amerikaanse dollar. Ik denk dat de dollar omhoog moet. Is er geen crisis, dan zijn de Amerikaanse rentes aantrekkelijk omdat die een stuk hoger zijn dan in Japan of de eurozone. Is het crisis, dan zal er geld naar de Amerikaanse dollar stromen omdat de VS er beter voorstaat dan de eurozone of Japan. De Amerikaanse dollar heeft sinds de start van de dollarindex in 1967 drie berenmarkten en drie stierenmarkten meegemaakt. In de eerste twee stierenmarkten was er nooit een correctie op weekbasis van 10%. Mijn stop voor de dollar ligt op een daling van 10% op weekbasis. De dollarindex is vanaf de top 6,8% gedaald. Inspelen op een stijgende dollar en een dalende rente is het tegenovergestelde van de consensus. Ik vind dit geen probleem. Er zijn immers genoeg beleggers die hun mening kunnen veranderen om de dollar omhoog te duwen en de Amerikaanse rente omlaag.

Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Een gedegen technische analyse van wat voor grafiek dan ook doet wonderen, zo ook die van Amerikaanse tienjaarsrente! Er zijn geen externe zaken nodig die er niet toe doen, ze bepalen al niet wat er in de grafiek gebeurt, dus ze hoeven er sowieso ook niet bij betrokken te worden, ook al denkt men dat het er bij betrokken is…. Waarom altijd zo moeilijk doen als het feitelijk gewoon heel simpel is! Maarja, die grafiek, hij is er maar er wordt vervolgens niets mee gedaan, behalve rationele 'verklaringen' zoeken, en vinden, natuurlijk ….. Beleggers Belangen is wat dat betreft een doorsnee 'belegger', doet niets met de grafiek enkel met rationaliteit!..

    Ed 25 juli 2017 13:36:20