Advies en analyse

Zilver laat dieptepunt achter zich

Dinsdag 25 juli 2017 13:32

Zilver noteerde na 4 maanden in 2017 al met een rendement van 17% in $. Toen kreeg de schrik voor renteverhogingen de bovenhand en het edelmetaal speelde nagenoeg de volledige winst weer kwijt. Zilver was in het tweede kwartaal het slechtst presterende edelmetaal met een verlies van 9%. Eerder deze maand bereikte de prijs van een troy ounce (september termijncontract) het laagste niveau sinds april 2016 maar vorige week liet zilver opnieuw 3,3% bijschrijven. Daardoor werd het rendement over 2017 opnieuw positief. Dit is echter niet het geval in €, waar het verlies nog ruim 7% bedraagt.

De prijsevolutie tussen eind april en juli kan in hoge mate worden toegeschreven aan de hedge funds, die hun short posities (om in te spelen op een verdere prijsdaling) sinds april hebben verdrievoudigd. In de meest recente verslagperiode hadden de hedge funds voor het eerst in 2 jaar zelfs een netto shortpositie. Dit staat in contrast met de hoeveelheid zilver onder beheer van de ETF’s (trackers) die in het fysieke metaal investeren. Die is de voorbije weken opgelopen naar een nieuw recordniveau van 21211 ton, goed voor een tegenwaarde van ongeveer $11 miljard. In april was dit nog minder dan 20000 ton. De aankoop van zilver via ETF’s evolueert dus omgekeerd evenredig met de prijs. Een mogelijke verklaring is dat met name kleinere fondsen en private investeerders zilver kopen als portefeuillediversificatie. Daarbij hanteren zij een lange beleggingshorizon, in tegenstelling tot de speculatieve posities van de hedge funds.

In 2016 bedroeg de gemiddelde zilverprijs $17,08 per troy ounce. Uit een rondvraag van nieuwsagentschap Bloomberg vorige week bij analisten en handelaren blijkt dat de gemiddelde prijsprognose voor de komende 12 maanden $20 bedraagt. Dit impliceert een klim van ruim een vijfde tegenover het huidige prijsniveau. Een netto short positie doet de kansen op een prijsstijging toenemen omdat een groot deel van de marktpartijen aan één kant gepositioneerd is. Wijzigingen in het onderliggend fundamenteel plaatje kunnen het sentiment doen omkeren. Zo zijn de kansen op snelle renteverhogingen de voorbije weken opnieuw afgenomen, zowel in de Verenigde Staten als in Europa.

Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Nog geen reacties gegeven