Advies en analyse

Beursplein blijft vlak onder kwartaalcijfergeweld

Dinsdag 25 juli 2017 13:59

De afgelopen week (dinsdag t/m maandag) werd gedomineerd door tweedekwartaalcijferpresentaties, terwijl ook een aantal overnames werd aangekondigd.

Op dinsdag maakte Philips met het Duitse softwarebedrijf TomTec zijn volgende acquisitie bekend, terwijl Aalberts de Nederlandse industrieel automatiseerder Pneutec overnam. Pneutec heeft ASML als belangrijkste afnemer. Die chipmachinefabrikant was de grootste stijger van de afgelopen week, nadat het op woensdag sterke tweedekwartaalcijfers presenteerde. ASML overtrof met een omzet van €2,1 mrd de eigen verwachting en ligt op koers voor een omzetgroei van ongeveer 25% over heel 2017. Dit komt mede doordat het bedrijf in het afgelopen kwartaal orders voor acht nieuwe EUV-machines ontving.

Ook TomTom was woensdag een blikvanger. Het navigatiebedrijf boekte over het tweede kwartaal op jaarbasis een omzetdaling van 4% tot €253,4 mln en behaalde een nettoverlies van €160,1 mln. Vanwege tegenvallende opbrengsten uit consumentenproducten als sporthorloges en -camera’s, is besloten om een (non-cash) afboeking van €169 mln te doen op deze tak. Mede daarom verwacht TomTom dat de omzet over heel 2017 aan de onderkant van de eerder afgegeven bandbreedte van €925-950 mln uitkomt. Beleggers beloonden TomTom voor deze strategische keuze dezelfde dag met een koerswinst van 9,3%.

NN Group behoorde ook tot de grootste stijgers, nadat woensdag een belangrijke rechtszaak over vermeende woekerpolissen werd gewonnen. Volgens de rechter in Rotterdam heeft Nationale-Nederlanden klanten voldoende geïnformeerd over alle bijbehorende kosten en premies.

Een negatieve uitschieter deze week was AkzoNobel. Op woensdag stapte topman Ton Büchner per direct op vanwege gezondheidsproblemen en werd Thierry Vanlacker benoemd tot zijn opvolger.

Op donderdag maakte Unilever bekend dat over het afgelopen kwartaal de omzet met 5% is gestegen tot €14,4 mrd, terwijl het levensmiddelenconcern positiever is over de rest van het jaar.

Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Nog geen reacties gegeven