Advies en analyse

Staatsobligaties weer met beide benen op de grond

Dinsdag 25 juli 2017 14:34

Zoals verwacht hebben de tienjaarsrentes van Duitsland en Nederland weer een daling ingezet. De markten waren volgens ons te ver vooruit gelopen op een eventueel verkrappend beleid door de ECB. Renteverhoging zat er volgens ons sowieso voorlopig niet in en een verlaging van de opkopen van obligaties verwachtten wij ook nog niet.

Afgelopen donderdag heeft ECB-president Mario Draghi aangegeven dat wat hem betreft de inflatie nog te laag is, zij het dat deflatie verder weg is dan verdere inflatie. De oorzaak dat de inflatie niet aantrekt naar de gewenste 2% ligt volgens hem vooral in de aanwezige werkloosheid. De economie zal dus nog verder moeten aantrekken voordat de arbeidsmarkt zo gespannen wordt dat uit de loononderhandelingen opwaartse prijsdruk gaat ontstaan. De huidige stijging van de euro tegenover de Amerikaanse dollar maakt overigens importen goedkoper, wat inflatie ontmoedigt.

De tienjaarsrentes van Duitsland en Nederland gaan niet in hetzelfde tempo naar beneden. Die van Nederland daalt sneller. Daar zullen de steeds sterker wordende Nederlandse staatsfinanciën een rol bij spelen. De Franse tienjaarsrente is zelfs nog sneller gedaald. Daar zit ongetwijfeld een ‘Macron-effect’ bij, maar het verleden heeft geleerd dat Franse beloften aangaande staatsfinanciën niet vaak worden waargemaakt.

Lees ook: Beursplein blijft vlak onder kwartaalcijfergeweld


Wilt u op de hoogte blijven van alle actuele adviezen voor dit aandeel? U kunt u als abonnee aanmelden voor de alerts. Vink onderaan dit artikel het fonds aan of ga voor het volledige overzicht naar de alertspagina op onze website


The post Staatsobligaties weer met beide benen op de grond appeared first on Beleggers Belangen.

Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Nog geen reacties gegeven