Advies en analyse

Flinke verliezen op de Europese beurzen

Dinsdag 25 juli 2017 15:34

Terwijl Wall Street zich nog goed staande wist te houden, lieten de Europese beurzen afgelopen week flinke verliezen optekenen. Zowel de pan-Europese Stoxx 600 als de blue chip-index Eurostoxx 50 verloor op weekbasis met slotkoersen van maandag circa 2%. In New York moest de Dow Jones 0,5% prijsgeven en technologiebeurs Nasdaq 1,5%. De breed samengestelde S&P500 wist zijn record echter nog iets aan te scherpen met een winst van 0,4%.

De beurzen kregen steun van een dalende rente, mede dankzij een ‘dovish’ houding van ECB-president Mario Draghi. Ondanks de economische verbetering in de eurozone blijft de inflatie duidelijk onder de doelststelling steken. Draghi houdt daarom vast aan het extreem ruime monetaire beleid en stelde dat discussies over een mogelijke tapering uitgesteld zijn tot na de zomermaanden. De ECB kon echter niet voorkomen dat de euro verder in waarde steeg en dat woog op het sentiment in Europa. Daarbij speelden ook de aanhoudende zorgen over de mogelijke banden tussen Rusland en het campagneteam van Donald Trump een rol. Grote Europese exporteurs als Airbus (-4,3%), Schneider Electric (-4,6%) en BASF (-3,4%) hadden te lijden onder de sterkere euro. Dit speelde ook de autosector parten, die na het dieselschandaal bovendien met een nieuwe affaire werd geconfronteerd. Het Duitse weekblad Der Spiegel beschuldigde de Duitse autoproducenten van kartelvorming en prijsafspraken. Het nieuws zette de Europese autosector op weekbasis 4,6% lager. Volkswagen moest 5,3% prijsgeven, Daimler zakte met 3,5% en BMW met 3%.

In de Eurostoxx 50 waren slechts vier stijgers, aangevoerd door ASML (+8,2%) dankzij sterke kwartaalcijfers. Ook de cijfers van het Zwitserse industrieconcern Georg Fischer werden positief onthaald. De autonome omzetgroei van 8% en nettowinststijging van 12% overtroffen de verwachtingen. Met een koerswinst van bijna 12% was het aandeel een van de sterkste stijgers in Europa. Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Nog geen reacties gegeven