*

Advies & Analyse

Opnieuw een week van normalisatie in staatsobligatiemarkt

dinsdag 1 augustus 2017 13:02

De afgelopen week was er een van normalisatie, met name in het eurogebied. Griekenland keerde terug op de kapitaalmarkt, de markt voor schuld met een looptijd langer dan twee jaar.

Er werd een vijfjaars staatslening uitgegeven met een rendement van 4,95%. Dat tarief is aanzienlijk hoger dan dat van Griekse privébedrijven, waaruit blijkt dat de regering in de markt minder vertrouwen geniet dan het bedrijfsleven. De onderhandelingen van de schuldsanering hebben vooral van Griekse kant ook veel voeten in de aarde gehad. Ter verdediging van de Grieken: ze hebben, nadat ze er een puinhoop van hebben gemaakt, zo hard moeten ingrijpen dat de Griekse burgers regelmatig in grote getale in opstand kwamen tegen door de EU en het IMF geëiste maatregelen.

Ook Italië en Spanje profiteren van de relatieve rust in het eurogebied. Hun tienjaarsrente daalden de afgelopen maand sneller dan de Duitse, en Spanje bleef ook bij de lichte gestegen rentes van deze week achter bij de Duitse rentestijging (zie grafiek). Dat gold ook voor Nederland, waarvan de spread – het verschil met de Duitse rente – sinds 7 juli is teruggelopen van bijna 0,2 procentpunt naar iets meer dan 0,1 procentpunt. De Nederlandse staatsfinanciën liggen er goed bij. De Franse en Italiaanse tienjaarsrentes stegen de afgelopen week iets sneller dan de Duitse.

Lees ook: Volle aandacht voor halfjaarcijfers


Wilt u op de hoogte blijven van alle actuele adviezen voor dit aandeel? U kunt u als abonnee aanmelden voor de alerts. Vink onderaan dit artikel het fonds aan of ga voor het volledige overzicht naar de alertspagina op onze website


The post Opnieuw een week van normalisatie in staatsobligatiemarkt appeared first on Beleggers Belangen.