Advies en analyse

Olie weer boven $50

Dinsdag 1 augustus 2017 14:06

Brent Noordzeeolie en West Texas Intermediate (WTI) lieten vorige week de sterkste prijsstijging van 2017 optekenen. Een vat WTI werd op weekbasis 9% duurder en flirtte voor het eerst in twee maanden met de grens van $50, die inmiddels ook is doorbroken. Ook Brent ($52,22) bereikte het hoogste prijsniveau sinds eind mei. Opmerkelijk bij Brent was wel dat het (intussen afgelopen) september termijncontract duurder noteerde dan het daaropvolgende oktober termijncontract. Deze situatie van backwardation (het feit dat de prijs van later aflopende termijncontracten niet meestijgt) kan op twee dingen wijzen. De eerste is schaarste, waardoor er een premie wordt betaald voor fysieke levering. Een tweede interpretatie is dat de markt niet gelooft in de duurzaamheid van de prijsstijging.

De focus verschoof van de aanbod- naar de vraagzijde, met een onverwacht grote afname van de voorraden ruwe olie en loodvrije benzine in de Verenigde Staten. In de meest recente verslagweek lag de voorraaddaling bij ruwe olie met 7,2 miljoen vaten flink boven de verwachte 2,6 miljoen vaten. De Amerikaanse raffinaderijen draaien op volle toeren door een hoge vraag naar loodvrije benzine en diesel. Deze evolutie is deels seizoensgebonden, maar omdat de raffinagemarges op dit moment erg hoog liggen, is de activiteit nog hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Daarbij komt dat ook de Amerikaanse uitvoer van olie en gerelateerde producten sterk is toegenomen.

Aan de aanbodzijde neemt het aantal operationele boorplatforms nog steeds toen. In juli kwamen er 10 bij, en het totaal is nu 766. Het was wel de kleinste stijging sinds mei vorig jaar. Saoedi-Arabië, de grootste exporteur van ruwe olie, beloofde om de productie en de uitvoer in augustus te verminderen. De consensusverwachting gaat uit van een uitvoer van nog 6,6 miljoen vaten ruwe olie per dag tegenover 7,3 miljoen vaten per dag in dezelfde maand vorig jaar. Ook Irak, Koeweit en de Verenigde Arabische Emiraten zullen in augustus minder ruwe olie exporteren.

Dit is niet alleen ingegeven door een bezorgdheid over het onevenwicht tussen vraag en aanbod. In het Midden-Oosten ligt de lokale vraag in deze periode van het jaar ook een stuk hoger. De olieprijs werd verder nog ondersteund door de mogelijke sancties van de Verenigde Staten tegen Venezuela.

Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Nog geen reacties gegeven