*

Advies & Analyse

Honger naar bedrijfsobligaties is niet te stillen

dinsdag 1 augustus 2017 15:05

Het was een rustige week op de Europese markt voor bedrijfsobligaties. De Duitse rentes stegen iets, maar daar stond een lichte daling van de risico-opslagen tegenover. In euro’s genoteerde investment grade bedrijfsobligaties, weerspiegeld door de iBoxx Corporates Indexs, sloten vrijdag de week af met een effectief rendement van gemiddeld 1,1%. De hogere staatsrente had veel minder invloed op highyieldleningen, omdat de looptijden korter zijn en de risicopremie zwaarder weegt. Zodoende daalde het effectieve rendement op de iBoxx High Yield Index naar een nieuw laagterecord van 2,71%, een daling van 9 basispunten vergeleken met de week ervoor en 106 basispunten ten opzichte van het begin van het jaar.

De risico-opslagen op investment grade papier zijn dit jaar al sterk omlaag gekomen, van 135 naar 104 basispunten. Op high yield ligt de risicopremie op het laagste niveau sinds medio 2007. Daarmee is al veel goed nieuws ingeprijsd en lijkt er weinig ruimte meer voor verdere daling.

Aan de andere kant krijgen de ‘spreads’ steun van de gunstige economische omgeving en sterke bedrijfsresultaten. De goede gang van zaken stelt Europese bedrijven in staat hun financiële positie te versterken. Van de Stoxx600-bedrijven heeft nu 44% de tweedekwartaalcijfers gepubliceerd. Gemiddeld steeg de winst per aandeel met 16% en de omzet met 7%.

De grootste positieve winstverrassingen zijn te zien in de sectoren basismaterialen en energie. Bedrijfsobligaties in deze sectoren presteerden afgelopen week dan ook het best, waaronder leningen van Glencore, Statoil en Anglo American. De risico-opslagen op bedrijfsleningen van de Duitse autoproducenten liepen juist op, door het dieselschandaal en de vermeende kartelvorming.

Het sentiment blijft over het algemeen echter gunstig, en de honger van beleggers naar bedrijfsobligaties is niet te stillen. Dat blijkt wel uit de grote vraag naar de mega-emissie van $22,5 mrd aan bedrijfsobligaties van AT&T, de grootste investment grade uitgifte van dit jaar en de op twee na grootste ooit. Volgens Bloomberg was het orderboek drie keer overschreven. De hogere yields in de VS zijn aantrekkelijk voor Europese en Japanse obligatiebeleggers.

Lees ook: Na cijferbombardement kleine stijging


Wilt u op de hoogte blijven van alle actuele adviezen voor dit aandeel? U kunt u als abonnee aanmelden voor de alerts. Vink onderaan dit artikel het fonds aan of ga voor het volledige overzicht naar de alertspagina op onze website


The post Honger naar bedrijfsobligaties is niet te stillen appeared first on Beleggers Belangen.