*

Advies & Analyse

Zuid-Afrikaanse rand in zwaar weer

woensdag 2 augustus 2017 10:40

In april verlaagden de kredietbeoordelaars Standard & Poor’s en Fitch de rating van Zuid-Afrikaans staatspapier naar ‘junk’. Aanleiding was de politieke instabiliteit nadat president Zuma de zittende minister van Financiën had afgezet. Ook de sociale onrust, de lage groei en de hoge schuldniveaus werden als redenen genoemd.

De Zuid-Afrikaanse Rand (ZAR) verloor tussen 2011 en 2016 bijna 60% van zijn waarde tegenover de USD. De USD/ZAR piekte begin vorig jaar op 17, maar stond in maart op 12,5. Na afwaardering van de kredietwaardigheid verloor de ZAR opnieuw terrein, naar 14 in april, maar ging de voorbije maanden terug richting 13. Daarbij profiteerde de ZAR van toegenomen optimisme bij investeerders over opkomende markten.


Lees ook: Interview: Ken Fisher geeft een beursoutlook voor de tweede jaarhelft


 

In juli verraste de South African Reserve Bank (SARB) met de eerste renteverlaging in vijf jaar. Tussen 2014 en maart 2016 klom de rente van 5 naar 7%, en sindsdien bleef deze onveranderd. De SARB hanteert een inflatiedoelstelling van 3 tot 6%, maar de index van de consumentenprijzen lag vorig jaar en in het eerste kwartaal van 2017 boven deze grens.

De SARB verlaagde de rente met 25 basispunten naar 6,75%. De centrale bank verantwoordt de rentestap door zowel de groei- als inflatiedoelstellingen neerwaarts bij te stellen. Zuid-Afrika zit technisch gezien in een recessie, met twee opeenvolgende kwartalen van negatieve groei. De SARB verwacht voor dit en volgend jaar een groei van respectievelijk 0,5 en 1,8%. De centrale bank ziet de inflatie tot eind 2019 onder de 6% blijven. Verdere renteverlagingen in het najaar worden niet uitgesloten.


Lees ook: Meer dividend voor bekende namen


De economische groei zal nog een tijd laag blijven, terwijl ook de inflatieverwachtingen zijn afgenomen. Gecombineerd met het vooruitzicht van een lagere rente en de aanhoudende politieke onrust wordt het lastig om een positief scenario uit te tekenen voor de ZAR. We verwachten de komende tijd een verdere verzwakking van de munt tegenover, zowel de USD als de EUR, met een eerste target van 14 voor de USD/ZAR.

Lees ook: Snurer blikt vooruit: Inhaalsprint

The post Zuid-Afrikaanse rand in zwaar weer appeared first on Beleggers Belangen.