Advies en analyse

Staatsobligaties als slechte belegging

Woensdag 9 augustus 2017 12:27

Het zal de lezer wel zijn opgevallen dat wij in onze Koerswijzer – anders dan voor bedrijfsobligaties – geen tips geven op het gebied van staatsobligaties. Dat komt omdat er, plat gesproken, met staatsobligaties geen rooie beleggingscent valt te verdienen. Neem nu de Nederlandse tienjaarsrente. Die is ongeveer 0,6%. De huidige inflatie is ruim 1% en dan betaalt de bezitter van vermogen ook vermogensbelasting in box 3. Kortom, hij lijdt verlies op zijn staatsobligatiebelegging (zie grafiek) . Dat is bij veel bedrijfsobligaties overigens ook al het geval, maar niet bij de door ons getipte.

De belegger die toch per se in staatsobligaties van ontwikkelde landen wil beleggen kan de oceaan oversteken, naar de VS. Het rendement op de tienjaarsstaatsschuld bedraagt daar nu 2,3%. Maar bij die belegging bestaat een wisselkoersrisico.De staatsobligaties geven in tegenstelling tot aandelen geen compensatie voor wisselkoersveranderingen. Bij Amerikaanse aandelen kan dan in elk geval nog worden geprofiteerd van de effecten van wisselkoersen op het bedrijfsresultaat: een lagere dollar levert immers hogere winsten uit buitenlandse activiteiten op en daarmee de kans op hogere aandelenkoersen.
Waarom wordt dan er toch grootscheeps in staatsobligaties belegd? Dit gebeurt vooral vanuit een zekerheidsmotief (vooral spreiding en een laag debiteurenrisico).

Lees ook: Heeft beleggen in obligaties zin voor mij als matig defensieve belegger?


Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


The post Staatsobligaties als slechte belegging appeared first on Beleggers Belangen.

Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Dat kun je achteraf leuk zeggen ja…..

    Ed 09 augustus 2017 13:17:25