*

Advies & Analyse

Opmerkelijke daling Zwitserse frank

woensdag 9 augustus 2017 12:18

De daling van de Zwitserse frank (CHF) is de jongste weken één van de meest opvallende bewegingen op de valutamarkten. 


Tijdens het hoogtepunt van de eurocrisis in 2011 fungeerde de Zwitserse frank als veilige haven. De daarmee gepaard gaande stijging van de munt was echter funest voor de Zwitserse economie. Met name de exportsector kreeg het zwaar te verduren. De Schweizerische Nationalbank (SNB) besliste daarop om de munt te koppelen aan de euro, waarbij een plafond van 1,20 voor het valutapaar EUR/CHF werd vastgelegd. De SNB verdedigde deze grens door massaal euro’s op te kopen. Dit ging echter ten koste van de valutareserves waarna op 15 januari 2015 de koppeling ongedaan werd gemaakt. De EUR/CHF reageerde aanvankelijk heftig met een daling naar 0,80 maar stabiliseerde na enkele maanden in een vork van 1,06 tot 1,10.

Vorige week schoot de EUR/CHF door naar 1,15, de grootste beweging sinds de loskoppeling. Sinds eind juni daalde de frank al met ruim 6% tegenover de euro, een beweging die niet alleen met fundamentele parameters te verklaren valt. Het gaat dan ook vooral om een speculatief gedreven rally. De financiële markten zijn opnieuw in ‘risk-on’ modus met records voor verschillende aandelenindexen gekoppeld aan een erg lage volatiliteit. De markt zet in op een minder soepel beleid van de ECB en daardoor stijgt de euro, niet alleen tegenover de dollar maar nu ook tegenover de frank.

De verwachte beleidswijziging van de ECB staat in contrast met de politiek van de SNB die een negatieve rentevoet van 0,75% hanteert. Dit maakt de frank tot een erg interessante munt om een lening in aan te gaan. De goedkopere munt is in elk geval een goede zaak voor grote Zwitserse exporteurs uit de farma- en voedingssector. Volgens SNB-voorzitter Thomas Jordan is de munt nog steeds overgewaardeerd. De centrale bank is dus zeker niet van plan om te interveniëren. Technisch ligt er tot het niveau van 1,20 geen enkele weerstand in de weg maar na de recente klim ligt een consolidatie in lijn met de verwachtingen.

Lees ook: Obligaties in US dollar

 


Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


The post Opmerkelijke daling Zwitserse frank appeared first on Beleggers Belangen.