*

Advies & Analyse

Cijferseizoen loopt ten einde

woensdag 9 augustus 2017 12:46

De afgelopen week (dinsdag t/m maandag) stond opnieuw voor een belangrijk deel in het teken van de cijferpresentaties.
Op dinsdag maakte DSM bekend over het afgelopen halfjaar de omzet op jaarbasis te hebben zien toenemen met 11% tot €4,3 mrd, terwijl de ebitda met 16% steeg tot €721 mln. Mede daarom heeft het speciaalchemiebedrijf zijn ebitda-verwachting voor heel 2017 verhoogd van een hoog enkelcijferig groeipercentage naar een groei met dubbele cijfers. Mede daarom was DSM de afgelopen week een van de grootste stijgers op het Beursplein. ING stelde op woensdag dat mede dankzij een sterke aanwas van nieuwe klanten de winst over het tweede kwartaal op jaarbasis met bijna 6% toenam tot €1,37 mrd. ING was op weekbasis echter wel een van de weinig dalers binnen de AEX.

In de AMX zag Vastned over het afgelopen halfjaar de huurportefeuille op jaarbasis verbeteren. Wel daalde het direct resultaat van €23 mln naar €20,2 mln als gevolg van diverse desinvesteringen, waaronder de verkoop van de Turkse vastgoedportefeuille. Op donderdag werd Fugro door beleggers afgestraft voor de tegenvallende resultaten over het eerste halfjaar, waarin de omzet op jaarbasis daalde met 14,5% tot €774 mln. Wel wist de bodemonderzoeker het verlies terug te dringen van €202,1 mln naar €96,4 mln. Zorgelijker is het dat Fugro naar eigen zeggen nog niet weet wanneer het de bodem bereikt en om de moeilijke marktomstandigheden het hoofd te bieden gaat het bedrijf snijden in het personeelsbestand.

Op vrijdag maakte onderzoeksbureau GfK bekend dat supermarkten in Nederland over juli meer omzet hebben gerealiseerd. Tezamen zagen de supermarkten de omzet op jaarbasis stijgen met 2,6% tot €2,65 mrd. Opvallend daarbij was dat consumenten gemiddeld meer uitgaven, zowel in de fysieke winkels als online. In aanloop naar de presentatie van de tweedekwartaalcijfers (9 augustus) leidde dit voor Ahold Delhaize de afgelopen week tot een koersstijging van 2,7%. Op donderdag steeg de koers van Aalberts Industries nadat ING een positief rapport over het aandeel naar buiten had gebracht. De analisten verwachten onder meer dat de industrieel toeleverancier tijdens zijn Capital Markets Day in december zijn doelstellingen zal verhogen.

Op maandag verlaagde PostNL zijn winstverwachtingen voor heel 2017, al moet dit volgens het postbedrijf absoluut niet worden gezien als een winstwaarschuwing. Waar eerder gerekend werd op een winst van €220-260 mln, wordt nu aangegeven dat deze aan de onderkant van deze bandbreedte uitkomen. Op weekbasis was uiteindelijk Galapagos met 4,6% de grootste daler binnen de AEX, terwijl ArcelorMittal met 4,5% de grote winnaar was dankzij positieve resultaten van sectorgenoot Tata Steel. De AEX sloot over deze periode uiteindelijk 1,1% hoger.

Lees ook: Onze 14 internationale topaandelen


Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


The post Cijferseizoen loopt ten einde appeared first on Beleggers Belangen.