*

Advies & Analyse

Mondiale aandelenmarkten op nieuwe recordhoogtes

woensdag 9 augustus 2017 14:08

De beurzen blijven in opperbeste stemming. Beter dan verwachte macro-economische cijfers en positieve winstverrassingen dreven de mondiale aandelenmarkten naar nieuwe recordhoogtes.

Met een weekwinst van 1% (slotkoersen maandag) slechtte de Dow Jones voor eerst in de geschiedenis de grens van 22.000 punten. Maar ook de toonaangevende MSCI Wereldindex (+0,5%) bereikte een nieuw record. De ontwikkelingen in het bedrijfsleven zijn over het algemeen gunstig. In de meeste regio’s stijgt de winst met dubbele cijfers. Van de bijna 1000 ondernemingen in de wereldindex die hun resultaten over het tweede kwartaal reeds hebben gepubliceerd overtrof 67% de verwachtingen, zo blijkt uit data van Reuters.

Verder blijft ook het economische momentum goed. De Amerikaanse economie heeft in juli meer banen gecreëerd dan verwacht, waardoor de werkloosheid daalde naar 4,3%. In de eurozone is de economische groei het afgelopen kwartaal aangetrokken tot 2,1% op jaarbasis en blijven de vooruitzichten eveneens goed. Tegelijkertijd laat de inflatie het nog steeds afweten, waardoor de kapitaalmarktrente daalde. Ook dit stimuleerde de kooplust onder beleggers. Vooral Europese aandelen waren in trek: de pan-Europese Stoxx 600 sloot 1,7% hoger. Bankaandelen blonken uit dankzij een positief cijferseizoen. Een van de sterkste stijgers in de sector was Unicredit met een weekwinst van 6,8%. De grootste bank van Italië wist in het afgelopen kwartaal de winst met 3% op te voeren naar €945 mln en dat was 40% hoger dan de gemiddelde verwachting onder analisten.

Er was meer gunstig nieuws aan het cijferfront. In Frankfurt bezorgde Hugo Boss zijn aandeelhouders een prettige verrassing met de eerste omzetstijging in de Verenigde Staten in twee jaar tijd. De totale omzet steeg op autonome basis met 3%, waar de markt rekende op een krimp van 1%. Beleggers krijgen daardoor meer vertrouwen in de turn around bij het Duitse modehuis en zetten de koers bijna 14% hoger, waarmee het aandeel de lijst van stijgers in de Stoxx 600 aanvoerde.

Onder de hoofdfondsen was BMW (+4,5%) een van de uitblinkers. De Duitse autofabrikant overtrof over het tweede kwartaal de verwachting met een toename van het bedrijfsresultaat met 7,5% naar €2,93 mrd. Siemens moest na zwakke prestaties in de energiedivisie 3,6% inleveren en was daarmee een van de sterkste dalers.

Op Wall Street stuwden sterke resultaten de koers van Apple (+6,7%) naar recordhoogte. De producent van iPhones behaalde over het afgelopen kwartaal een winst van $8,72 mrd, ofwel $1,67 per aandeel, vergeleken met $7,8 mrd een jaar geleden. Dat resultaat was beter dan de marktverwachting van $1,57 per aandeel. Olieproducent Pioneer Natural Resources gaat minder investeren vanwege de lage olieprijzen en dit remt de productiegroei. Het aandeel ging 20,5% onderuit en was de sterkste daler in de S&P500.

Lees ook: GrandVision kent moeilijk tweede kwartaal


Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


The post Mondiale aandelenmarkten op nieuwe recordhoogtes appeared first on Beleggers Belangen.