Advies en analyse

Olie blijft gevangen in nauwe prijsvork

Dinsdag 15 augustus 2017 14:36

Ruwe olie werd tussen eind juni en begin augustus bijna 20% duurder maar zoals de voorbije twee jaar wel vaker het geval was, zette de herstelbeweging niet door. Olie blijft daardoor gevangen in een vrij nauwe prijsvork.

De Amerikaanse West Texas Intermediate-variant (september-termijncontract) kon het niveau van $50 niet vasthouden en werd vorige week 1,5% goedkoper. Ook Brent-Noordzeeolie moest 0,6% inleveren. Positieve en minder positieve aspecten van de fundamentele vraag- en aanbodsituatie houden elkaar min of meer in evenwicht. Toch is het opmerkelijk dat olie amper kan profiteren van de goedkopere dollar. De dollarindex verloor dit jaar nochtans al meer dan 9%. Tegenover de euro loopt het verlies zelfs op tot ruim 12%.

Onrust in Nigeria
De OPEC voorspelde vorige week in een nieuw rapport een toename van de consumptie in 2018. De vraag naar OPEC-olie zal volgend jaar klimmen naar 32,42 miljoen vaten per dag tegenover een eerdere prognose van 32,2 miljoen vaten. OPEC ziet de globale vraag naar ruwe olie volgend jaar 1,28 miljoen vaten per dag hoger uitkomen dan in 2017. In juli produceerden de leden van het kartel gezamenlijk 32,87 miljoen vaten per dag, onder meer door een hogere output in Saoedi-Arabië, Nigeria en Libië.

Nigeria exporteerde vorige maand per dag gemiddeld 2 miljoen vaten ruwe olie, het hoogste niveau sinds anderhalf jaar. Maar vorige week stak de sociale onrust in het land weer de kop op waardoor Shell force majeure (overmacht) moest inroepen voor een aantal geplande leveringen. Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) stelde zijn prognose voor de vraag naar OPEC-olie voor zowel dit als volgend jaar met 400.000 vaten per dag neerwaarts bij. Het IEA is wel iets optimistischer wat het globale olieverbruik betreft en verwacht voor 2018 een klim met 1,5 miljoen vaten.

Vlakke curve
De Amerikaanse olievoorraden daalden vorige week met 6,5 miljoen vaten maar bevinden zich nog steeds ver boven het vijfjaars gemiddelde. De raffinageactiviteit ligt op het hoogste niveau in twaalf jaar maar verwacht wordt dat dit de komende maanden weer zal afnemen. Chinese raffinaderijen verwerkten vorige maand 10,71 miljoen vaten ruwe olie. Dit was minder dan verwacht en het laagste cijfer sinds september vorig jaar.

Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Nog geen reacties gegeven