Advies en analyse

Geopolitieke spanningen drukken de beurskoersen

Dinsdag 15 augustus 2017 14:03

De afgelopen week (dinsdag tot en met maandag) werd de stemming gedrukt door de geopolitieke spanningen wereldwijd. De AEX sloot over deze periode uiteindelijk 1,9% lager.

De week begon op dinsdag met inflatiecijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Consumenten betaalden in juli op jaarbasis 1,3% meer voor goederen en diensten.

Woensdag publiceerde Ahold Delhaize zijn resultaten over het tweede kwartaal, waarin de omzet vergeleken met een jaar eerder ruim 67% steeg tot €16,1 mrd en de winst met bijna 70% tot €355 mln. De resultaten zijn daarbij aangepast vanwege de in juli 2016 afgeronde fusie tussen Ahold en Delhaize. Uiteindelijk behoorde Ahold Delhaize op weekbasis tot de grootste verliezers van het Damrak.

Verder zag ABN AMRO mede dankzij een aantrekkende Nederlandse huizenmarkt de nettowinst in het tweede kwartaal op jaarbasis stijgen van €391 mln naar €960 mln. Daarnaast werd de winst opgedreven dankzij een boekwinst van €200 mln op de verkoop van de Aziatische private banking-activiteiten. SBM Offshore meldde op woensdag positiever te zijn over heel 2017. Waar de maritiem dienstverlener eerder nog rekende op een ebitda van ‘circa $750 mln’ is dit verhoogd naar ‘meer dan ‘$750 mln’.

Galapagos meldde daarnaast een positief studieresultaat voor zijn autotaxineremmer GLPG1690, wat ertoe leidde dat het biotechnologiebedrijf over de afgelopen week veruit de grootste stijger was met een plus van 14,6%. Op woensdag werd ook bekend dat John de Mol definitief de strijd staakt om Telegraaf Media Groep (TMG) over te nemen. Wel houdt hij via zijn bedrijf Talpa een strategisch belang van 29,16% in TMG.

Donderdag maakte Aegon bekend in te grijpen om zijn buffers in Nederland te versterken, onder meer door €1 mrd aan kapitaal over te hevelen van de groep naar Aegon Nederland.

Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Nog geen reacties gegeven