Advies en analyse

Schade te overzien op internationale beurzen

Dinsdag 15 augustus 2017 15:35

Oplopende spanningen tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten domineerden het nieuws afgelopen week.

De oorlogstaal tussen Donald Trump en dictator Kim Jong-un maakte beleggers nerveus en stuurde de aandelenkoersen in eerste instantie flink lager. Later in de week keerde het optimisme echter weer terug dankzij pogingen van China om de crisis te bezweren. In New York wisten de S&P500 en de Dow Jones het weekverlies (slotkoersen van maandag) beperkt te houden tot circa 0,6%. Technologiebeurs Nasdaq moest 0,7% inleveren. Voor de Europese aandelenmarkten was de schade groter: zowel de pan-Europese Stoxx 600 als de Blue Chip-index Eurostoxx 50 verloor circa 1,6%.

Europa blijft de laatste tijd achter bij de Amerikaanse beurzen door zorgen over de negatieve effecten van de sterkere euro op de winsten van het bedrijfsleven. Bedrijven in de eurozone betrekken gemiddeld 43% van hun omzet buiten de muntunie. Volgens economen van JP Morgan zijn de gevolgen echter te overzien en zal een waardestijging van de euro met 10% een half procent van de economische groei afschaven. De verwachte expansie van 2,1% in 2017 en van 2,0% in 2018 maakt een dubbelcijferige groei van de winst per aandeel mogelijk.

Ook in de Verenigde Staten blijven de winstvooruitzichten goed. Amerikaanse bedrijven stevenen over het tweede kwartaal af op een winsttoename van 9,7% en een omzetstijging van 5,4%. Tegenvallers worden hard afgestraft. Zo eindigde Disney met een koersdaling van 4,7% deze week onderaan in de Dow Jones, nadat de omzet van $14,2 mrd over het tweede kwartaal niet aan de analistenverwachtingen voldeed. Het entertainmentconcern kondigde daarnaast aan de banden met Netflix te verbreken en zelf een eigen internet streamingdienst op te starten. Netflix verloor op dit nieuws 5,7%.

Traditionele retailers liepen deze week de grootste klappen op. J.C. Penney ging 30% onderuit en concurrent Macy’s bijna 14%. De gevestigde warenhuizen slagen er maar niet in een antwoord te vinden op de snel toenemende internetconcurrentie en zien hun resultaten steeds verder onder druk komen. Maatregelen om Michael Kors weer op de rails te krijgen werpen echter vruchten af. Beleggers beloonden de beter dan verwachte kwartaalcijfers met een koersstijging van bijna 21%, waarmee het aandeel aan kop ging in de S&P 500.

Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Nog geen reacties gegeven