Advies en analyse

Column: te bizar voor woorden

Dinsdag 15 augustus 2017 16:34

De centrale bank van Japan is de agressiefste ter wereld. Het instituut heeft zoveel geld bijgedrukt dat het 44,1% van alle Japanse overheidsschuld in handen heeft. In de afgelopen vier jaar steeg dit percentage met gemiddeld 0,6% per maand. Op dit tempo heeft de centrale bank over zeven jaar de volledige overheidsschuld in bezit. De centrale bank koopt daarnaast ook aan de lopende band aandelen op. In 76,4% van de 225 grootste beursgenoteerde bedrijven is de bank een top 10-aandeelhouder. Dit percentage zal voor het einde van het jaar stijgen tot 99%. In 0,4% van de bedrijven is de ‘Nichigin’ inmiddels de grootste aandeelhouder. Dit zal eind december zijn gestegen tot 24%.

De Japanse overheid zit ook niet stil. Die heeft de afgelopen vijf jaar een begrotingstekort aangehouden van gemiddeld 6,1%. De overheidsschuld is inmiddels opgelopen tot 250% van de omvang van de economie. De website Nationaldebtclocks.org drukt de schuld van een land in Amerikaanse dollarbiljetten van $1 uit en vertelt wat daarmee te doen valt. Een ketting van de Japanse schuld in dollarbiljetten is zo lang dat er 35.415 rondjes mogelijk zijn om de aarde. Een stapel van de biljetten is 2,58 keer hoger dan de afstand tot de maan!

De centrale bank is in Japan de belangrijkste belegger

Al dit geld stimuleert de Japanse economie. Het is niet voor niets dat de industriële productie in Japan met 5,5% op jaarbasis groeit en de omvang van de economie met 4,0%. De megaschuld gaat een keer de yen kapot maken, met als gevolg hoge inflatiepercentages, die de schuld laten smelten als sneeuw voor de zon. Beleggers weten dit en zij lenen in Japanse yen om het in de rest van de wereld te investeren. Dit zorgt voor dubbele kansen. Er is kans op winst door de investeringen en er is kans op winst wanneer er minder aflossing is. Zo stimuleert de Japanse centrale bank ook de rest van de wereld. Het gevolg is dat als beleggers schrikken, de yen door het dak gaat. Ze verkopen dan posities in de rest van de wereld en lossen de schuld in yen af.

Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Het enige bizarre, of vreemde, hieraan is dat 76,4% een Fibonacci retracement niveau is, verder is het enkel een vorm van crisisbestrijding, iets waar de ECB al zo lang mee bezig is…. Plaats je het in de tijd van nu is het geheel normaal wat men doet, of probeert.., bizar dat je dat niet door hebt!..

    Ed 15 augustus 2017 21:43:12