*

Advies & Analyse

Stijgingspotentieel Canadese dollar is beperkt

dinsdag 15 augustus 2017 16:50

De Canadese dollar (CAD) is één van de best presterende munten van 2017.

De CAD, ook wel de ‘loonie’ genoemd, is een typische grondstoffenvaluta. De olie-industrie staat in voor ongeveer een kwart van de uitvoer en ook de mijnbouwsector speelt een belangrijke rol in de Canadese economie. De CAD klom tussen mei en juli met meer dan 8% tegenover de Amerikaanse dollar. Eind vorige maand bereikte de CAD het hoogste peil tegenover de dollar sinds mei 2015. Dit had te maken met de intrinsieke zwakte van de Amerikaanse munt, die tegenover vrijwel alle valuta’s in waarde verloor.

Toch is dit niet het volledige verhaal. De Canadese economie zette het voorbije jaar één van de sterkste prestaties neer van alle industrielanden. In de twaalf maanden tot eind mei groeide het bruto binnenlands product met 4,6%. Dit is de sterkste stijging sinds het jaar 2000. Opmerkelijk was dat de oliezanden-sector instond voor de helft van deze toename. Toch pakken zich ook een aantal donkere wolken samen boven de Canadese economische hemel. De herziening van het Nafta-handelsakkoord met de Verenigde Staten zorgt voor onzekerheid. Daarnaast bevinden de huizenprijzen zich in een dalende trend. Dit is slecht nieuws, gezien de hoge schuldgraad van gezinnen in Canada, met name wat vastgoedleningen betreft. Deze evolutie is op langere termijn nefast voor de consumentenbestedingen.

De Bank of Canada verhoogde op 12 juli voor het eerst sinds 2010 de rente, met 25 basispunten naar 0,75%. De rentespread tussen Canadees en Amerikaans overheidspapier is de voorbije maanden sterk gedaald, wat bijdroeg aan de stijging van de CAD. Ondanks het hoge groeicijfer is een aanvullende renteverhoging erg onzeker. De inflatie daalde in juni naar 1%, het laagste niveau sinds oktober 2015 en amper de helft van de inflatiedoelstelling die de Bank of Canada hanteert. Het stijgingspotentieel van de CAD is vanaf het huidige niveau dan ook erg beperkt, zeker tegenover de stilaan technisch oververkochte Amerikaanse dollar.

Lees ook: Column: te bizar voor woorden


Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


The post Stijgingspotentieel Canadese dollar is beperkt appeared first on Beleggers Belangen.