*

Advies & Analyse

Tipterugblik: Lam Research

woensdag 16 augustus 2017 09:03

Vorig jaar was de Amerikaanse producent van halfgeleiderapparatuur Lam Research tip van de maand (zie: ‘IJzersterke nieuwe dividendbetaler’) op een koers van $90,79 in het Dividend E-magazine van augustus.

Op dat moment noteerde het aandeel Lam slechts enkele dollars van de hoogste koers ooit van $93,80 die kort daarvoor was aangetikt. Inmiddels zijn we ruim een jaar verder, waarin de hoogste koers op 27 juli tussentijds zelf even $170 was. De laatste weken presteerde Lam, vernoemd naar de in China geboren ingenieur David Lam, in lijn met de markt in (zie grafiek). Bij de huidige koers van $158,55 is er een zeer fraaie koerswinst van 75%.

Lam tikte in juli een hoogste koers ooit van $170 aan

Het afgelopen jaar (2017, het boekjaar loopt tot eind juni) realiseerde Lam een 36% hogere omzet van ruim $8 mrd en groeide de winst per aandeel met 77% tot $9,24. Op basis van een voor het lopende boekjaar getaxeerde wpa van $12,71 (+38%) komt de k/w voor Lam uit op minder dan 13, wat ongeveer vergelijkbaar is met het niveau van vorig jaar, toen de kooptip werd gegeven.

DIVIDENDVERHOGING VAN 50 PROCENT
Centraal bij de kooptip van vorig jaar stond natuurlijk het dividend, dat nog veel ruimte bood voor aanvullende verhogingen. Ook wat dat betreft stelde Lam, dat pas in 2014 begon met het betalen van dividend, niet teleur: in november werd het dividend met maar liefst 50% verhoogd tot $0,45 per kwartaal. Het dividendrendement oogt misschien laag, met 1,1%, maar dat is natuurlijk het gevolg van de enorme koersstijging. Ook voor de komende jaren rekenen ik op een sterke dividendgroei bij Lam, dat vorig jaar de eerder geplande overname van KLA-Tencor zag afketsen. De zeer sterke cashflow biedt net als vorig jaar ruimte voor (veel meer) dividend, wat nog los staat van de gezonde financiële positie met een nettokaspositie van ruim $3,3 mrd eind juni aan het einde van het fiscale vierde kwartaal.

Het is dan ook niet verrassend dat analisten ondanks de koersexplosie het afgelopen jaar nog altijd zeer positief blijven met 16 keer kopen, 3 keer houden en geen enkel verkoopadvies. Het gemiddelde koersdoel van $191 ligt bijna 21% boven het huidige niveau.

Ondanks een koersstijging van 75% sinds de tip van vorig jaar augustus blijft het aandeel Lam Research een aantrekkelijke investering voor de lange termijn. Wie de tip heeft opgevolgd kan het aandeel zonder meer vasthouden. Wie nog geen positie heeft kan op dagen van koerszwakte alsnog positie innemen met in het achterhoofd dat de huidige waardering niet eens zoveel afwijkt van die van een jaar geleden dankzij de sterke groei van winst en dividend in het afgelopen jaar.

Lees ook: Tipterugblik: B&M European Value retail


Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


The post Tipterugblik: Lam Research appeared first on Beleggers Belangen.