Advies en analyse

Dwars, doorsnee of bijzonder: aandelen voor het leven

Vrijdag 18 augustus 2017 10:16

Aandelen zijn net lucifers: wie ze te lang vasthoudt, brandt zijn vingers. Op termijn bestaat er echter geen betere belegging dan aandelen. Als je voor de lange termijn investeert, dan zijn twee dingen belangrijk. De bedrijven moeten over competitieve voordelen beschikken en onafhankelijk van politieke ontwikkelingen zaken kunnen doen. Maar ja, wat heet lange termijn?

Warren Buffett is een meester in het selecteren van aandelen voor de lange termijn. Het boegbeeld van Berkshire Hathaway handelt niet dagelijks. Sterker nog, hij belegt met het idee om nooit meer te verkopen. Het is evenwel een misvatting om te denken dat hij nooit verkoopt of dat hij minimaal tien jaar vasthoudt aan zijn aandelen.

Als je investeert voor de langere termijn, zeg tien jaar of langer, kun je ervoor kiezen om aandelen te kopen die op gezette tijden dividend betalen en het met de regelmaat van de klok verhogen, maar je kunt het ook zoeken in groeiwaarden.

Het mooie van de zogeheten dividend-aristocraten is dat zij in de afgelopen 10 tot 25 jaar voor wat betreft Europese en Amerikaanse aandelen bewezen hebben dat zij goed met economische tegenvallers kunnen omgaan. Als een bedrijf zijn zaken niet goed op orde heeft, kan het immers niet elk jaar opnieuw het dividend verhogen. De bedrijven die dat wel kunnen, laten zien dat zij over duurzame concurrentievoordelen beschikken. Het feit dat zij duurzaam groeien, toont aan dat het bedrijven van hoge kwaliteit en hoge financiële soliditeit. Maar een lange staat van dienst betekent geenszins dat het dividend in de toekomst nooit ofte nimmer verlaagd zal moeten worden.

Als het dividend ook bij aandelen met een rijke dividendtraditie onzeker is, dan kan je net zo goed investeren in bedrijven die geen dividend betalen.

Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Borduur gewoon verder op het vorig artikel, bearmarkten, in plaats van dit… Wat relevant is ga je mee door, tenzij je Beleggers Belangen heet dan ga je contra….

    Ed 18 augustus 2017 10:40:29