Advies en analyse

Goudprijs even door de $1300-grens

Dinsdag 22 augustus 2017 14:28

De goudprijs klom vrijdag voor het eerst sinds november vorig jaar voorbij de $1300 per troy ounce. In april en ook begin juni zette goud tevergeefs een aanval in op deze psychologisch belangrijke barrière. Deze keer lukte het dus wel, maar het edelmetaal werd in de loop van de handelssessie opnieuw lager gestuurd. Dit ging gepaard met een hoog volume aan termijncontracten. Goud kon de handelsweek dus opnieuw niet boven de $1300 afsluiten.

Het jaar is voor bijna twee derden voorbij en goud noteert uitgedrukt in dollars nu bijna 12% hoger dan bij de start van 2017. In euro’s is het een ander verhaal omdat de dollar bijna even hard daalde tegenover de euro als de goudprijs in dollars steeg. Daardoor noteert goud in euro’s sinds begin dit jaar zo goed als ongewijzigd. Begin vorige maand was de prijs van een troy ounce goud teruggevallen naar het laagste peil sinds maart. De markt focuste op een geleidelijke toename van de rente. Intussen is duidelijk dat het zo’n vaart niet zal lopen met de monetaire verstrakking.

Later deze week vindt in het Amerikaanse Jackson Hole een druk bijgewoonde jaarlijkse bijeenkomst van centrale bankiers plaats waarop ook Janet Yellen zal speechen. Goud heeft echter maar weinig te vrezen van een hogere inflatie. Er zijn namelijk verschillende indicaties dat deze voorlopig laag zal blijven, zowel in de Verenigde Staten als daarbuiten. Ondanks de record lage werkloosheid is er geen opwaartse loondruk. De stijging van de consumentenprijzen lag in de Verenigde Staten vorige maand onder de verwachtingen en de producentenprijzen daalden zelfs. Een nieuwe renteverhoging in september werd al onwaarschijnlijk geacht maar nu is het ook lang niet zeker dat die er in december wel zal komen. Het is met andere woorden niet uitgesloten dat de Federal Reserve het voor 2017 houdt bij slechts twee renteverhogingen. Ook de Europese Centrale Bank lijkt geen haast te hebben met de afbouw van de monetaire stimuli. Een renteverhoging of een afbouw van de balans staan nog niet op de agenda. Omdat de inflatie beperkt blijft en de rentevoeten niet of slechts in geringe mate stijgen, is de reële rente erg laag (VS) of zelfs negatief (eurozone en Japan).

 • Printen
 • Doorsturen

 • Laatste reacties op dit bericht

  • Inderdaad! Als ik hier naar kijk en zie waar we heen hobbelen qua rente verhogingen en wat goud gedaan heeft NA elke rente verhoging dan komt er in oktober/november wel een artikel waar de zin "$1400 even doorbroken" niet onaannemelijk is.

   Arjan 22 augustus 2017 16:00:42
  • Geweldig! Nu nog even de bijbehorende grafiek erbij, en analyseren maar….., of is dat teveel gevraagd?..

   Ed 22 augustus 2017 14:44:28