Advies en analyse

Beursklimaat wat somber

Dinsdag 22 augustus 2017 15:01

Donderdag 17 augustus was voorlopig de laatste dag waarop een paar grote beursfondsen hun tweedekwartaalcijfers bekendmaakten. Het ging om ForFarmers, NN Group en Boskalis Westminster. Daarnaast kwam het veel kleinere AND met explosieve cijfers.

Bij AND is het zicht op belangrijke nieuwe orders mistig. Het aandeel daalde daardoor fors in koers. Doordat er aanvankelijk te weinig liquiditeit in de beurshandel was (onvoldoende kopers tegenover veel verkopers) kon de handel niet meteen starten. Toen dat na een half uur wel gebeurde, daalde de koers van €9,10 in één klap naar €6,65. Dat was een daling van bijna 27%. Vervolgens meldden zich de bodemvissers en kwam de slotkoers donderdag uit op €7,40. Beleggers moeten beseffen dat dit soort koersreacties mogelijk zijn als er relatief weinig handel is in een aandeel of ander beleggingsinstrument. Een bestensorder op de avond of ochtend voordat cijfers worden gepubliceerd is dan ook sterk af te raden.

Bij ForFarmers speelde een beetje hetzelfde; slechter dan verwachte vooruitzichten voor de rest van het jaar. Maar het eerste halfjaar verliep niet slecht en de koersreactie was dan ook veel minder heftig (van €10,75 naar €10,00). KBC Securities verlaagde het advies van houden naar verkopen. Voor NN werden de vooruitzichten juist beter; de solvabiliteitsratio steeg. Maar dat was verwacht, zodat de slotkoers slechts 1% lager was dan die van de dag ervoor.
De koersreactie na de cijfers van Boskalis waren aanvankelijk negatief. De cijfers en de vooruitzichten vielen de markt licht tegen. Toen het besef doordrong dat de baggermarkt waarschijnlijk het dieptepunt achter de rug heeft en de verdere toekomst er dus positief uitziet, ging de aandelenkoers weer stijgen. Maar uiteindelijk kreeg de teleurstelling toch de overhand en daalde de koers licht.

Vrijdag kwamen Vopak en Brunel met de halfjaarcijfers. Beide bedrijven werden afgestraft, Vopak het meeste.

Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Nog geen reacties gegeven