*

Advies & Analyse

Beursklimaat wat somber

dinsdag 22 augustus 2017 15:01

Donderdag 17 augustus was voorlopig de laatste dag waarop een paar grote beursfondsen hun tweedekwartaalcijfers bekendmaakten. Het ging om ForFarmers, NN Group en Boskalis Westminster. Daarnaast kwam het veel kleinere AND met explosieve cijfers.

Bij AND is het zicht op belangrijke nieuwe orders mistig. Het aandeel daalde daardoor fors in koers. Doordat er aanvankelijk te weinig liquiditeit in de beurshandel was (onvoldoende kopers tegenover veel verkopers) kon de handel niet meteen starten. Toen dat na een half uur wel gebeurde, daalde de koers van €9,10 in één klap naar €6,65. Dat was een daling van bijna 27%. Vervolgens meldden zich de bodemvissers en kwam de slotkoers donderdag uit op €7,40. Beleggers moeten beseffen dat dit soort koersreacties mogelijk zijn als er relatief weinig handel is in een aandeel of ander beleggingsinstrument. Een bestensorder op de avond of ochtend voordat cijfers worden gepubliceerd is dan ook sterk af te raden.

Bij ForFarmers speelde een beetje hetzelfde; slechter dan verwachte vooruitzichten voor de rest van het jaar. Maar het eerste halfjaar verliep niet slecht en de koersreactie was dan ook veel minder heftig (van €10,75 naar €10,00). KBC Securities verlaagde het advies van houden naar verkopen. Voor NN werden de vooruitzichten juist beter; de solvabiliteitsratio steeg. Maar dat was verwacht, zodat de slotkoers slechts 1% lager was dan die van de dag ervoor.
De koersreactie na de cijfers van Boskalis waren aanvankelijk negatief. De cijfers en de vooruitzichten vielen de markt licht tegen. Toen het besef doordrong dat de baggermarkt waarschijnlijk het dieptepunt achter de rug heeft en de verdere toekomst er dus positief uitziet, ging de aandelenkoers weer stijgen. Maar uiteindelijk kreeg de teleurstelling toch de overhand en daalde de koers licht.

Vrijdag kwamen Vopak en Brunel met de halfjaarcijfers. Beide bedrijven werden afgestraft, Vopak het meeste. Het logistieke bedrijf heeft te maken met een lagere bezettingsgraad van de terminals in Rotterdam. Ook voor de rest van het jaar blijft de bezettingsgraad laag. Het aandeel daalde vrijdag van €41,36 naar €37,60. De koers van Brunel daalde van €12,17 naar €11,61. Die reactie viel nog mee als beseft wordt dat Brunel een 18% lagere kwartaal- en halfjaaromzet behaalde. Het bedrijf voorziet echter omzetgroei in het derde kwartaal.

Het beursklimaat is wat somber – een uitzondering was het sentiment rond Heijmans, dat kon genieten van eerdere positieve cijfers en van verhoogde adviezen. Vooral het politieke klimaat kan als oorzaak gelden. De bedrijfscijfers van de afgelopen week waren echter ook een belangrijke factor. De AEX-index ging de afgelopen week van 522,67 naar 516,71.

Grootste stijgers
ArcelorMittal+1,3%
AkzoNobel+1,1%
Aalberts+ 0,6%

Grootste dalers
Vopak-10,9%
Boskalis-6,4%
ABN Amro -4,4%

Lees ook: Goudprijs even door de $1300-grens


Wilt u op de hoogte blijven van alle actuele adviezen voor dit aandeel? U kunt u als abonnee aanmelden voor de alerts. Vink onderaan dit artikel het fonds aan of ga voor het volledige overzicht naar de alertspagina op onze website


The post Beursklimaat wat somber appeared first on Beleggers Belangen.