*

Advies & Analyse

Weinig beweging in bedrijfsobligaties

dinsdag 22 augustus 2017 15:50

Er was afgelopen week weinig beweging te zien op de Europese bedrijfsobligatiemarkten. Ondanks de terroristische aanslagen in Spanje en onrust in Washington bleven de risico-opslagen vrijwel onveranderd, net als de onderliggende Duitse rente op staatsobligaties. De handel is in de zomerperiode traditiegetrouw gering en beleggers zijn bovendien in afwachting van de jaarlijkse bijeenkomst van centrale bankiers in Jackson Hole op donderdag 24 augustus.

Zowel Fed-voorzitter Janet Yellen als haar collega Mario Draghi van de Europese Centrale Bank zal daar een toespraak houden. Wellicht dat Yellen meer hints zal geven over de timing van de voorgenomen afbouw van de balans. In juni zei ze nog hier relatief snel mee te willen beginnen, maar de inflatiecijfers vallen de laatste tijd tegen. Ofschoon Draghi nog lang niet zo ver is, wordt algemeen verwacht dat de ECB volgend jaar de maandelijkse obligatieaankopen verder zal terugschroeven. Marktvorsers denken echter niet dat Draghi op Jackson Hole hier een concreet tijdspad voor zal geven. Mogelijk doet hij dat wel op de eerstvolgende beleidsvergadering in september. Een sneller dan verwachte afbouw zal zich ongetwijfeld vertalen in een scherpe stijging van de ‘yields’ op staatsleningen en van de risico-opslagen.

De acties van de centrale banken en de daaruit voortvloeiende zoektocht naar rendement hebben tot historisch lage yields op bedrijfsobligaties geleid. Euro investment grade bedrijfsobligaties leveren momenteel een effectief rendement op van gemiddeld 1,05%. Voor het high yield segment, buiten de financiële sector, is dat circa 2,67%. Daarmee zijn de yields vrijwel onveranderd vergeleken met vorige week.

Er waren geen nieuwe emissies deze week, zowel in de investment grade als high yield markt. Beleggers die eerder deze maand inschreven op de obligatielening van Tesla staan op een klein verlies. De lening van $1,8 mrd met een coupon van 5,3% en een looptijd tot 2025 noteert tegen circa 98,25% en stond eerder even op 97,4%. Gegeven de relatief lange looptijd en de magere B- kredietrating bij S&P is de vergoeding aan de magere kant, zo leken beleggers te beseffen. De junkobligatie zou eigenlijk tegen 7% of 8% moeten noteren, stelde obligatiestrateeg Gershon Distenfeld bij AllianceBernstein tegenover Bloomberg.

Lees ook: Trends tienjaarsrente VS en Europa lopen uiteen


Wilt u op de hoogte blijven van alle actuele adviezen voor dit aandeel? U kunt u als abonnee aanmelden voor de alerts. Vink onderaan dit artikel het fonds aan of ga voor het volledige overzicht naar de alertspagina op onze website


The post Weinig beweging in bedrijfsobligaties appeared first on Beleggers Belangen.