*

Advies & Analyse

Turkse lira nog steeds niet hersteld

dinsdag 22 augustus 2017 17:25

De Turkse lira (TRY) was de voorbije 12 maanden een van de slechtst presterende valuta. De munt bereikte eerder deze maand een historisch dieptepunt tegenover de euro. Over een periode van 12 maanden loopt het verlies op tot ruim een kwart. Ook tegenover de dollar, die zich in 2017 nochtans erg zwak toont, kan de TRY geen vuist maken.

De Turkse munt kreeg een tik na de mislukte staatsgreep van 15 juli 2016 en is daar nog steeds niet van hersteld. Een aantal economische indicatoren ontwikkelt zich wel vrij positief. In het derde kwartaal van vorig jaar kromp het Turkse bruto binnenlands product (bbp) met 2,8%, maar over het volledige jaar 2016 kon nog een gemiddelde groei van 2,9% worden gerealiseerd. Na de staatsgreep keerden buitenlandse investeerders het land echter de rug toe en ook het toerisme, een belangrijke inkomstenbron, kreeg harde klappen. De inflatie klom naar het hoogste niveau sinds de financiële crisis.

De Turkse centrale bank reageerde in januari door de rente met 75 basispunten op te trekken naar 9,25%. De goedkopere TRY was een zegen voor de exportsector en al in het eerste kwartaal groeide het bbp opnieuw met 5%. Het gaat wel voornamelijk om kredietgedreven groei en publieke investeringen. De Turkse overheid verlaagde ook enkele belastingtarieven (onder andere op vastgoed) en stond borg voor leningen aan gezinnen en bedrijven. De inflatie is nog steeds hoog maar daalde wel van 11,7% in mei naar 10,9% in juni. De centrale bank ziet dit cijfer eind dit jaar afnemen naar 8,7% en eind 2018 zelfs naar 6,4%. De strakke monetaire politiek zal worden aangehouden tot de inflatie stabiliseert rond 5% .

De Wereldbank verhoogde haar groeiprognoses voor dit en volgend jaar naar respectievelijk 3,5 en 3,8%. Op korte termijn is een herstel van de TRY mogelijk. Op langere termijn blijft voorzichtigheid geboden. Schuldgedreven groei is niet duurzaam en de bezorgdheid bij investeerders over de politieke situatie in Turkije zal niet snel verdwijnen.

Lees ook: De aandelentop voor 2017 is al gezet


Wilt u op de hoogte blijven van alle actuele adviezen voor dit aandeel? U kunt u als abonnee aanmelden voor de alerts. Vink onderaan dit artikel het fonds aan of ga voor het volledige overzicht naar de alertspagina op onze website


The post Turkse lira nog steeds niet hersteld appeared first on Beleggers Belangen.