Advies en analyse

Duurdere euro drukt stemming onder beleggers

Dinsdag 29 augustus 2017 14:01

De wereldwijde aandelenmarkten lieten afgelopen week een gemengd beeld zien.

Europa verloor licht terrein met een daling van 0,3% (slotkoersen maandag) voor de pan-Europese Stoxx 600. De vijftig grootste blue chips in de eurozone, weerspiegeld door de Eurostoxx 50, bleven per saldo gelijk. Wall Street lag er daarentegen goed bij. De breed samengestelde S&P500-index sloot 0,65% hoger en technologiebeurs Nasdaq won 1,1%. Verder wisten de opkomende aandelenmarkten hun sterke outperformance dit jaar een vervolg te geven: de MSCI Emerging Markets-index steeg met 2%.

In Europa kwamen er positieve cijfers over de verwerkende industrie naar buiten, maar de duurdere euro drukte vermoedelijk de stemming onder beleggers. De bijeenkomst van de centrale bankiers in Jackson Hole leverde geen nieuws op. Voor nieuwe aanwijzingen over het monetaire beleid in de eurozone is het nu wachten op de eerstvolgende beleidsvergadering van de Europese Centrale Bank in september. Alom wordt verwacht dat de ECB vanaf begin volgend jaar het opkoopprogramma stapsgewijs volledig gaat afbouwen. Ook de Federal Reserve staat op het punt om het monetaire beleid verder te normaliseren. Om schokken op de financiële markten te voorkomen, zullen de centrale banken hiervoor echter ruim de tijd nemen.

Ondanks de op het oog kalme beurzen, viel er een aantal opvallende individuele uitschieters te noteren. In de Stoxx 600 was Fiat Chrysler de sterkste stijger met een koerswinst van 15,9%. Volgens Bloomberg zou de Italiaans-Amerikaanse autoproducent overwegen om zijn merken Maserati en Alfa Romeo de deur uit te doen. Ook de onderdelendivisie wordt in de etalage gezet. Daarmee zou het concern een hapklare brok worden voor een grotere concurrent. De Duitse producent van generieke medicijnen Stada won nog eens 15%. Daarmee steeg de koers ruim boven het bod van €66,25 per aandeel van private equity spelers Bain Capital en Cinven uit. Hoewel het bod onlangs gestand werd gedaan, denken beleggers kennelijk dat er nog meer in het vat zit.

Grootste daler in Europa was Provident Financial. De Britse bank kampt met verliezen bij zijn kredietdivisie en kwam voor de tweede keer in twee maanden met een winstwaarschuwing naar buiten. Bovendien wordt het interim-dividend geschrapt en stapt de topman op.

Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Ach, de range voor de komende tijd zit tussen 1,12-1,27, correcties daarbinnen neem je eerst mee lijkt mij…, 1,60 is wellicht voor latere zorg, of niet… Maar inderdaad, het doel van Beleggers Belangen is niet koers…

    Ed 30 augustus 2017 00:37:58
  • Beleggersbelang of alleen eigen belang? Kunnen deze jongens ook iets zinnigs schrijven? In het ritme van de euro zien we koers sprongen van 0.3% per dag als die zo doorgaat staan we over 4 maanden in de oude top van 1.60 Zou me zeker niet verbazen met de huidige situatie. Trump heeft pech met de zware storm over de US zal nu miljarden moeten vinden voor de schades. Niet voor zijn muurtje of andere dingen. Het is flop na flop wat zeker geen goed zal doen aan de finánciele markt. Dat goud blijft doorstijgen actueel is de oplopende spanning in korea en de overgewaardeerde aandelenmarkt en bereiden zich voor op de crash

    smarty 29 augustus 2017 17:35:04
  • Ach ja Draghi uitgeluld en Euro stijgt door…., het scenario voor als je goed in de grafiek had gekeken!.. Zou Beleggers Belangen eens moeten doen, valt er nog wat te scoren met artikelen..

    Ed 29 augustus 2017 14:33:49