*

Advies & Analyse

Duurdere euro drukt stemming onder beleggers

dinsdag 29 augustus 2017 14:01

De wereldwijde aandelenmarkten lieten afgelopen week een gemengd beeld zien.

Europa verloor licht terrein met een daling van 0,3% (slotkoersen maandag) voor de pan-Europese Stoxx 600. De vijftig grootste blue chips in de eurozone, weerspiegeld door de Eurostoxx 50, bleven per saldo gelijk. Wall Street lag er daarentegen goed bij. De breed samengestelde S&P500-index sloot 0,65% hoger en technologiebeurs Nasdaq won 1,1%. Verder wisten de opkomende aandelenmarkten hun sterke outperformance dit jaar een vervolg te geven: de MSCI Emerging Markets-index steeg met 2%.

In Europa kwamen er positieve cijfers over de verwerkende industrie naar buiten, maar de duurdere euro drukte vermoedelijk de stemming onder beleggers. De bijeenkomst van de centrale bankiers in Jackson Hole leverde geen nieuws op. Voor nieuwe aanwijzingen over het monetaire beleid in de eurozone is het nu wachten op de eerstvolgende beleidsvergadering van de Europese Centrale Bank in september. Alom wordt verwacht dat de ECB vanaf begin volgend jaar het opkoopprogramma stapsgewijs volledig gaat afbouwen. Ook de Federal Reserve staat op het punt om het monetaire beleid verder te normaliseren. Om schokken op de financiële markten te voorkomen, zullen de centrale banken hiervoor echter ruim de tijd nemen.

Ondanks de op het oog kalme beurzen, viel er een aantal opvallende individuele uitschieters te noteren. In de Stoxx 600 was Fiat Chrysler de sterkste stijger met een koerswinst van 15,9%. Volgens Bloomberg zou de Italiaans-Amerikaanse autoproducent overwegen om zijn merken Maserati en Alfa Romeo de deur uit te doen. Ook de onderdelendivisie wordt in de etalage gezet. Daarmee zou het concern een hapklare brok worden voor een grotere concurrent. De Duitse producent van generieke medicijnen Stada won nog eens 15%. Daarmee steeg de koers ruim boven het bod van €66,25 per aandeel van private equity spelers Bain Capital en Cinven uit. Hoewel het bod onlangs gestand werd gedaan, denken beleggers kennelijk dat er nog meer in het vat zit.

Grootste daler in Europa was Provident Financial. De Britse bank kampt met verliezen bij zijn kredietdivisie en kwam voor de tweede keer in twee maanden met een winstwaarschuwing naar buiten. Bovendien wordt het interim-dividend geschrapt en stapt de topman op. Zo veel slecht nieuws werd beleggers te veel: de koers halveerde.
In New York was Coty (-17,7%) een van de sterkste dalers, nadat het cosmeticaconcern een hoger verlies dan verwacht rapporteerde. Aandelen van voedingsmiddelenproducenten lagen er ook slecht bij door zwakke cijfers van J.M. Smucker (-13,5%) en Hormel Foods (-8,5%). Sportschoenenwinkel Foot Locker (+12%) kon zijn stevige koersverliezen van de laatste tijd enigszins goedmaken en behoorde deze week tot de winnaars op Wall Street.

Lees ook: Orkaan Harvey laat zijn sporen na in energiesector


Wilt u op de hoogte blijven van alle actuele adviezen voor dit aandeel? U kunt u als abonnee aanmelden voor de alerts. Vink onderaan dit artikel het fonds aan of ga voor het volledige overzicht naar de alertspagina op onze website


The post Duurdere euro drukt stemming onder beleggers appeared first on Beleggers Belangen.