*

Advies & Analyse

Rustig beursweekje

dinsdag 29 augustus 2017 14:32

De beurzen waren afgelopen week vrij kalm bij gebrek aan richtinggevend nieuws. In lijn met de Europese aandelenmarkten sloot de AEX-index over de vijf handelsdagen met slotkoersen van maandag circa 0,4% lager. 

De beursweek stond vooral in het teken van de jaarlijkse bijeenkomst van centrale bankiers in Jackson Hole, Wyoming, waar zowel Fed-president Janet Yellen als ECB-voorzitter Mario Draghi een toespraak hield. Maar beide lieten niets los over hun toekomstige beleid. Niettemin steeg de euro nog wat verder ten opzichte van de Amerikaanse dollar en dat drukte waarschijnlijk de stemming op het Damrak.
Uit de stijging van de inkoopmanagersindex voor de industrie in augustus blijkt echter dat de economie van de eurozone nog weinig hinder ondervindt van de sterkere munt. Ook de stemming onder consumenten blijft goed. In Nederland steeg het consumentenvertrouwen deze maand zelfs naar het hoogste niveau in zestien jaar. Ondanks de over het algemeen goede macro-cijfers daalde de Duitse tienjaarsrente licht en dat gaf weer steun aan de aandelenmarkten.

Binnen de AEX was Gemalto de uitblinker. Zonder enige aanleiding steeg de koers van de Franse digitale beveiliger deze week met 4,9%. Grootste verliezer onder de hoofdfondsen was Ahold-Delhaize. Het aandeel moest ruim 9% inleveren nadat Amazon bekend had gemaakt dat het de prijzen van een aantal populaire producten bij de recent overgenomen supermarktketen Whole Foods tot 50% wil verlagen. Beleggers vrezen al langer de gevolgen van deze overname voor Ahold, maar schrokken toch van deze agressieve prijsverlaging. Ahold-Delhaize betrekt het grootste deel van zijn omzet in de Verenigde Staten en ziet zijn marges hier waarschijnlijk verder onder druk komen.

In de Midkap was Arcadis (+4,6%) in trek dankzij koersdoelverhogingen van Kepler en ING en het binnenhalen van enkele nieuwe orders. Beleggers waren daarentegen niet te spreken over de kwartaalresultaten van Intertrust en zetten de koers van het trustkantoor 5,5% lager. Geschoond voor eenmalige posten daalde het ebita met 9%.

Onder de kleinere beursfondsen was Sif Group de gebeten hond. De koers tuimelde ruim 20% omlaag na een zwak halfjaarrapport. De Limburgse funderingsbouwer voor offshore windmolens heeft zijn kosten niet goed in de hand en zag daardoor de winst dalen. De kleintjes hadden het sowieso zwaar te verduren, want er was ook een fors koersverlies van 26% voor de IEX Group. Mogelijk had dit te maken met het vertrek van Value8-topman Peter Paul de Vries als commissaris bij Euronext. Value8 heeft een meerderheidsbelang in IEX Group. De handel in het beursfonds is overigens zeer gering, zodat enkele orders al tot grote koersuitslagen kunnen leiden.

Lees ook: Doelstellingen Bank of Engeland onderling onverenigbaar


Wilt u op de hoogte blijven van alle actuele adviezen voor dit aandeel? U kunt u als abonnee aanmelden voor de alerts. Vink onderaan dit artikel het fonds aan of ga voor het volledige overzicht naar de alertspagina op onze website


The post Rustig beursweekje appeared first on Beleggers Belangen.