*

Advies & Analyse

Indrukwekkende opmars Mexicaanse peso

dinsdag 29 augustus 2017 17:10

De Mexicaanse peso (MXN) is dit jaar een van de sterkst presterende valuta’s van de groeilanden.
De peso boekte sinds begin 2017 een winst van 17% tegenover de dollar. Dit is een grote ommekeer na de afstraffing die de munt kreeg na de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november. Naast zijn plan om een grensmuur te bouwen gaf Trump in de campagne aan ook de Noord-Amerikaanse vrijhandelsovereenkomst Nafta te willen heronderhandelen. De invoering van importtarieven zou erg nadelig zijn voor Mexico dat meer dan 70% van zijn export richting Verenigde Staten ziet gaan. Het valutapaar bereikte in januari een historische piek maar sindsdien ging het bergaf met de dollar-pesokoers, die nu onder het niveau van voor de verkiezingen is teruggevallen. Het is intussen duidelijk dat het zo’n vaart niet loopt met Trumps dreigementen.

Het recente herstel van de peso mag ook niet worden overschat. De munt is nog altijd ruim een derde goedkoper dan drie jaar geleden. De Mexicaanse centrale bank verhoogde in juni de korte rente naar 7%, het hoogste niveau in negen jaar. Sinds eind 2015 klom de rente al met 400 basispunten. Dat komt omdat de inflatie ver boven de officiële doelstelling van 3% ligt. In augustus steeg de index van de consumentenprijzen met 6,6%. Dit is het hoogste niveau sinds 2000 toen de inflatie piekte op bijna 9%. De inflatie steeg enerzijds door de zwakke peso en anderzijds door de afbouw van brandstofsubsidies die benzine 20% duurder maakte. De monetaire autoriteiten verwachten dat de inflatie binnenkort zal pieken en vanaf eind dit jaar zal afnemen nu de peso herstelt.

Of er ook snel een renteverlaging komt, is een ander verhaal. Er dreigt namelijk een machtsvacuüm nu de huidige voorzitter van de centrale bank Agustin Carstens binnenkort zijn post verlaat om de Bank of International Settlements (BIS) in Basel te leiden. De peso kan gezien het renteverschil op korte termijn verder stijgen tegenover de dollar, maar investeerders beperken beter het gewicht van de munt in hun portefeuille.

Lees ook: Rustig beursweekje


Wilt u op de hoogte blijven van alle actuele adviezen voor dit aandeel? U kunt u als abonnee aanmelden voor de alerts. Vink onderaan dit artikel het fonds aan of ga voor het volledige overzicht naar de alertspagina op onze website


The post Indrukwekkende opmars Mexicaanse peso appeared first on Beleggers Belangen.