*

Advies & Analyse

VS gaan licht om met schuldenplafond

dinsdag 12 september 2017 14:30

De ECB neemt inderdaad de tijd, zo bleek tijdens de persconferentie. Wij gingen daar in deze rubriek vorige week ook van uit. Eerst volgt nu een uitgebreide studie van de ECB en worden de markten op een taperingbesluit (minder monetaire verruiming) voorbereid, zodat de effecten in de financiële markten minimaal zijn. En dan valt het besluit in een van de komende maanden.

De gebeurtenissen in de VS zijn ingrijpender. We hebben het over het gedoe met het schuldenplafond. President Trump dreigde met handhaving van het vastgestelde plafond om financiering van de Mexicaanse muur af te dwingen. Daarmee ging hij erg licht om met de financiële risico’s. Er waren al handelaren in kortetermijnstaatsschuld die geen papier wilden kopen dat afliep rond de recente plafonddatum. Immers, als het plafond wordt bereikt, stopt de Amerikaanse staat met betalingen zoals loon aan werknemers, maar ook met rentebetaling. Dat zou echt een schok teweegbrengen, want dat is wanbetaling door de Amerikaanse staat. Dat heeft Griekenland als EU-land zelfs niet gedaan; een land als Argentinië deed dat wel. Het schuldenplafond is echter verhoogd, met een deadline van 15 december, mede om noodhulp te verrichten na het leed dat de orkanen aan Amerikanen hebben toegebracht. Dat was dan nog een geluk bij een ernstig ongeluk.

 


Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


The post VS gaan licht om met schuldenplafond appeared first on Beleggers Belangen.