Advies en analyse

Zet de correctie bij basismetalen door?

Dinsdag 12 september 2017 15:17

Naast ijzererts en steenkool prijken ook de basismetalen bovenaan de lijst van best presterende grondstoffen in 2017. De London Metal Exchange index (LMEX) van basismetalen klom vorige week naar het hoogste niveau sinds de zomer van 2014. De index startte de opmars begin vorig jaar en 2016 werd afgesloten met een winst van 21%. Tussen begin 2017 en de eerste week van september kwam er nog eens 23% bij, meteen goed voor de langst durende bullmarkt voor de LMEX in meer dan tien jaar. Eind vorige week kregen de metalen die tot de index behoren met winstnemingen te maken en dat zette begin deze week door. Maar het is voorlopig nog te vroeg om daar uit af te leiden dat de opwaartse trend gebroken is.

China

De opmars van de basismetalen en gerelateerde grondstoffen als ijzererts en steenkool is enerzijds toe te schrijven aan China en anderzijds aan de daling van de dollar. Een goedkopere dollar maakt metalen goedkoper. Met name China is daar als grootste verbruiker en importeur van onder meer steenkool en ijzererts erg gevoelig voor. Maar China speelde ook een belangrijke rol aan de aanbodzijde. Het overaanbod dat de metalen tot voor enkele jaren nog parten speelde, is nu grotendeels verdwenen.

Dit is bijvoorbeeld het geval bij aluminium, dat jarenlang werd geplaagd door overcapaciteit en hoge voorraden als gevolg van de talrijke lokale aanbieders in China. De Chinese overheid heeft deze nu aan banden gelegd. Tegelijk stijgt de vraag door de groei van de Chinese auto-industrie. Aluminium werd dit jaar al ruim een kwart duurder en koper moet daar met een prijsstijging van 24% weinig voor onderdoen. Zink, waar het aanbodoverschot heeft plaatsgemaakt voor een deficit, doet het nog beter met een klim van 27% sinds het jaarbegin.

Naast de goedkopere dollar en de factor China speelt mee dat de risicobereidheid bij de investeerders erg groot is. Zo steeg het aantal speculatieve longposities (om in te spelen op verdere prijsstijgingen) bij termijncontracten met koper als onderliggende waarde de voorbije weken naar een nieuw recordniveau. Deze parameter is ook bij de andere metalen fors toegenomen, wat kwetsbaar maakt voor winstnemingen.

Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Nog geen reacties gegeven