*

Advies & Analyse

Zet de correctie bij basismetalen door?

dinsdag 12 september 2017 15:17

Naast ijzererts en steenkool prijken ook de basismetalen bovenaan de lijst van best presterende grondstoffen in 2017. De London Metal Exchange index (LMEX) van basismetalen klom vorige week naar het hoogste niveau sinds de zomer van 2014. De index startte de opmars begin vorig jaar en 2016 werd afgesloten met een winst van 21%. Tussen begin 2017 en de eerste week van september kwam er nog eens 23% bij, meteen goed voor de langst durende bullmarkt voor de LMEX in meer dan tien jaar. Eind vorige week kregen de metalen die tot de index behoren met winstnemingen te maken en dat zette begin deze week door. Maar het is voorlopig nog te vroeg om daar uit af te leiden dat de opwaartse trend gebroken is.

China

De opmars van de basismetalen en gerelateerde grondstoffen als ijzererts en steenkool is enerzijds toe te schrijven aan China en anderzijds aan de daling van de dollar. Een goedkopere dollar maakt metalen goedkoper. Met name China is daar als grootste verbruiker en importeur van onder meer steenkool en ijzererts erg gevoelig voor. Maar China speelde ook een belangrijke rol aan de aanbodzijde. Het overaanbod dat de metalen tot voor enkele jaren nog parten speelde, is nu grotendeels verdwenen.

Dit is bijvoorbeeld het geval bij aluminium, dat jarenlang werd geplaagd door overcapaciteit en hoge voorraden als gevolg van de talrijke lokale aanbieders in China. De Chinese overheid heeft deze nu aan banden gelegd. Tegelijk stijgt de vraag door de groei van de Chinese auto-industrie. Aluminium werd dit jaar al ruim een kwart duurder en koper moet daar met een prijsstijging van 24% weinig voor onderdoen. Zink, waar het aanbodoverschot heeft plaatsgemaakt voor een deficit, doet het nog beter met een klim van 27% sinds het jaarbegin.

Naast de goedkopere dollar en de factor China speelt mee dat de risicobereidheid bij de investeerders erg groot is. Zo steeg het aantal speculatieve longposities (om in te spelen op verdere prijsstijgingen) bij termijncontracten met koper als onderliggende waarde de voorbije weken naar een nieuw recordniveau. Deze parameter is ook bij de andere metalen fors toegenomen, wat kwetsbaar maakt voor winstnemingen. De importcijfers van augustus tonen aan dat de Chinese invoer van verschillende grondstoffen weliswaar nog steeds toeneemt, maar dat het groeitempo de voorbije maanden sterk is afgenomen. Dit geldt onder meer voor ruwe olie maar ook voor steenkool, ijzererts en koper.

Niet ongezond

Eind vorige week diende een tegenvallende indicator over de verwerkende industrie in China als alibi om wat winsten van tafel te halen. Koper, waarvan de prijs was gestegen naar het hoogste niveau in drie jaar, moest onder hoge volumes 3% inleveren. Nikkel deed het nog slechter met een verlies van 5% en de LMEX-index stond begin deze week 4% onder de top van vorige week.

De vraag voor investeerders is nu hoe ver deze correctie zal dragen. Alle technische indicatoren gaven duidelijk aan dat de metalen overgekocht waren. Op zich zijn de prijsdalingen dus niet onlogisch en ook niet ongezond. Vrijwel zeker wordt de evolutie van de economische indicatoren bepalend. Indien deze verder verslechteren, kan de correctie doorzetten. Dit is echter niet het basisscenario, want de groei blijft nog steeds sterk. Meer waarschijnlijk is dat de correctie aangegrepen zal worden om goedkoper weer in te stappen (buy the dips).

 


Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


The post Zet de correctie bij basismetalen door? appeared first on Beleggers Belangen.