Advies en analyse

Goede week voor de AEX

Dinsdag 12 september 2017 15:45

De vrees rond Noord-Korea lijkt op de markt voorzichtig weggeëbd en het optimisme teruggekeerd, gezien de vele koersstijgingen binnen de AEX over de afgelopen week (dinsdag tot en met maandag). De index sloot uiteindelijk over deze periode 1,5% hoger.

Stijgers

Royal Dutch Shell was de afgelopen week meermaals in het nieuws. Zo kondigde de oliemaatschappij op dinsdag aan dat het zijn aanwezigheid in Mexico sterk gaat uitbreiden door daar in de komende jaren voor $1 mrd te investeren. Een paar dagen later tekende Shell een deal met het Nigeriaanse Shoreline Energy om het gasdistributienetwerk rondom Lagos uit te breiden. De koers van het aandeel stond uiteindelijk 2,1% hoger.

Galapagos behoorde de gehele week tot de koplopers binnen de AEX en wist hiermee de opgaande lijn van de weken daarvoor door te trekken. Met een koerswinst op weekbasis van 7,4% was het biotechnologiebedrijf zelfs de grootste stijger binnen de AEX, ook al was er geen nieuws rondom het biotechnologiebedrijf.

Gemalto behoorde eveneens tot de grootste stijgers van het Damrak, ondanks dat op woensdag bekend werd dat ID-kaarten die zijn uitgegeven door dochteronderneming Estse een beveiligingslek hebben.

Daler

Altice was deze week met een min van 3,7% de grootste daler binnen de AEX. Dit kan onder meer verband houden met de recente aandelenverkopen door financieel topman Dennis Okhuijsen. Daarnaast maakte het Franse telecomconcern woensdag bekend dat het $70 mrd wil lenen voor de overname van de Amerikaanse kabelexploitant Charter Communications.

Op woensdag was OCI een van de laatste bedrijven op het Damrak die hun resultaten over de afgelopen periode naar buiten brachten. Dankzij een recordverkoop van kunstmest zag het Egyptische bedrijf in de eerste helft van dit jaar de omzet met bijna 5% stijgen tot iets meer dan $1 mrd en de aangepaste nettowinst 4% hoger uitkomen op $47 mln.

Op donderdag maakte Unilever bekend de biologische theeproducent Pukka Herbs over te nemen, terwijl aandeelhouders van Lavide dezelfde dag instemden met de acquisitie van kinderopvangorganisatie Gastvrij Nederland.

Directiewisselingen

Op vrijdag gaf AkzoNobel een winstwaarschuwing.

Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • ???????de week is nog maar net begonnen, een beetje klein te optistisch lijkt me! Nog niks veranderd, Trump gaat als een olifant in de porceleinkast te keer. Noord Korea heus nog niet klein gemaakt. Kan nog wel eens gaan stormen deze week. Vanaf morgen zeker. Hou je vast.

    Pient 12 september 2017 16:19:33