*

Advies & Analyse

Goede week voor de AEX

dinsdag 12 september 2017 15:45

De vrees rond Noord-Korea lijkt op de markt voorzichtig weggeëbd en het optimisme teruggekeerd, gezien de vele koersstijgingen binnen de AEX over de afgelopen week (dinsdag tot en met maandag). De index sloot uiteindelijk over deze periode 1,5% hoger.

Stijgers

Royal Dutch Shell was de afgelopen week meermaals in het nieuws. Zo kondigde de oliemaatschappij op dinsdag aan dat het zijn aanwezigheid in Mexico sterk gaat uitbreiden door daar in de komende jaren voor $1 mrd te investeren. Een paar dagen later tekende Shell een deal met het Nigeriaanse Shoreline Energy om het gasdistributienetwerk rondom Lagos uit te breiden. De koers van het aandeel stond uiteindelijk 2,1% hoger.

Galapagos behoorde de gehele week tot de koplopers binnen de AEX en wist hiermee de opgaande lijn van de weken daarvoor door te trekken. Met een koerswinst op weekbasis van 7,4% was het biotechnologiebedrijf zelfs de grootste stijger binnen de AEX, ook al was er geen nieuws rondom het biotechnologiebedrijf.

Gemalto behoorde eveneens tot de grootste stijgers van het Damrak, ondanks dat op woensdag bekend werd dat ID-kaarten die zijn uitgegeven door dochteronderneming Estse een beveiligingslek hebben.

Daler

Altice was deze week met een min van 3,7% de grootste daler binnen de AEX. Dit kan onder meer verband houden met de recente aandelenverkopen door financieel topman Dennis Okhuijsen. Daarnaast maakte het Franse telecomconcern woensdag bekend dat het $70 mrd wil lenen voor de overname van de Amerikaanse kabelexploitant Charter Communications.

Op woensdag was OCI een van de laatste bedrijven op het Damrak die hun resultaten over de afgelopen periode naar buiten brachten. Dankzij een recordverkoop van kunstmest zag het Egyptische bedrijf in de eerste helft van dit jaar de omzet met bijna 5% stijgen tot iets meer dan $1 mrd en de aangepaste nettowinst 4% hoger uitkomen op $47 mln.

Op donderdag maakte Unilever bekend de biologische theeproducent Pukka Herbs over te nemen, terwijl aandeelhouders van Lavide dezelfde dag instemden met de acquisitie van kinderopvangorganisatie Gastvrij Nederland.

Directiewisselingen

Op vrijdag gaf AkzoNobel een winstwaarschuwing. Het verf- en chemiebedrijf verwacht niet dat de ebit dit jaar met €100 mln zal toenemen, maar wel hoger uitkomt ten opzichte van heel 2016. Ook werd bekend dat financieel directeur Maëlys Castelle om gezondheidsredenen terugtreedt bij AkzoNobel. De koers van het aandeel leed niet onder deze berichten en won zelfs iets op weekbasis. Verder verving Ahold Delhaize op vrijdag zijn topman bij Delhaize België, wat er mede toe leidde dat de koers op weekbasis 1,5% lager noteerde.

Op maandag waren vooral verzekeraars in trek op het Damrak, nadat bekend werd dat de schade van de orkaan Irma minder groot lijkt dan gevreesd.

Weekperformance AEX per 11 september

Grootste stijgers 
Galapagos+7,4%
Gemalto +7,2%
SBM Offshore +6,1%

Grootste dalers
Altice -3,7%
Ahold Delhaize -1,5%
KPN -1%

 


Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


The post Goede week voor de AEX appeared first on Beleggers Belangen.