Advies en analyse

Tipterugblik Kroger: aandeel in mineur

Dinsdag 12 september 2017 16:00

Een jaar geleden gaven we een kooptip voor het Amerikaanse Kroger op een koers van $30,89. Met name dit jaar is er veel veranderd binnen de sector, met forse koersdalingen voor vrijwel alle bekende namen.

De kooptip voor  de grootste Amerikaanse supermarktketen kwam na een flinke koersdaling in de voorliggende periode als gevolg van een prijzenoorlog. Met een geschatte k/w van 14 en vooral een ijzersterke cashreturn naar aandeelhouders (tien jaar op rij dubbelcijferige dividendverhoging en ruim de helft van het aantal uitstaande aandelen ingekocht) was er op papier een mooi koopmoment voor Kroger, dat enkele weken later ook werd toegevoegd aan de dividendportefeuille op $28,81.

Na een sterke start, waarin Kroger opveerde tot $36 volgde echter een nieuwe koersdaling, ingegeven door de voortdurende prijzenoorlog binnen de sector. Vooral het nieuws dat Lidl zijn eerste winkels in de Verenigde Staten ging openen was voor mij het signaal om het aandeel Kroger binnen vijf maanden weer te verwijderen uit de dividendportefeuille. Dat gebeurde op 8 maart bij een koers van $28,95, waardoor er uiteindelijk nog een klein winstje van 1,2% werd behaald met Kroger.

Sindsdien ging het snel bergafwaarts met het aandeel, met vooral een hoofdrol voor Amazon, dat aankondigde Whole Foods over te nemen en daarmee de hele sector nog verder naar beneden duwde. Kroger kwam vorig week opnieuw met zwakke kwartaalcijfers en waarschuwde dat de marges en omzet voor de rest van 2017 lager zullen zijn dan verwacht. Hierop daalde het aandeel ruim 7% en werd de laagste koers in bijna vier jaar tijd aangetikt op $20,41.

Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Nog geen reacties gegeven