*

Advies & Analyse

Inhaalslag voor Europese aandelen

dinsdag 12 september 2017 16:45

Het mooie weer op de beurzen houdt aan. Met slotkoersen van maandag waren er afgelopen week kleine winsten voor de S&P500 (+0,5%) en de Dow Jones (+0,3%). Technologie-index Nasdaq bleef vrijwel onveranderd. Europese aandelen maakten een inhaalslag. De pan-Europese Stoxx 600 sloot 1,3% hoger en de Eurostoxx 50 won 1,9%.

De week stond in het teken van de beleidsvergadering van de Europese Centrale Bank en die leverde geen verrassingen op. Zoals verwacht bleef de rente gehandhaafd en zullen details over de verdere afwikkeling van het opkoopprogramma waarschijnlijk pas in oktober bekend worden. Toch daalde de Duitse tienjaarsrente licht en dat gaf steun aan de beurzen. De ECB verlaagde de inflatieverwachtingen vanwege de sterkere euro en president Draghi gaf nog eens aan dat de beleidsrente nog geruime tijd op het huidige lage niveau zal blijven.
In de Verenigde Staten werd de schuldlimiet met drie maanden verlengd en lijkt de economische schade van orkaan Irma mee te vallen. Ook dat wakkerde de kooplust aan.

In Europa blonk de Duitse DAX-index uit, met een sterke koerswinst van ruim 3%. Dat was vooral te danken aan de opleving van de autoproducenten Daimler (+4,9%), Volkswagen (+4,6%) en BMW (+4,5%). In aanloop naar de belangrijke IAA-autoshow in Frankfurt maakten Volkswagen en Daimler bekend dat ze nog meer gaan investeren in de ontwikkeling van elektrische- en zelfrijdende auto’s. Alleen Volkswagen al gaat tot 2030 maar liefst €20 mrd extra steken in elektrische modellen. Tegen 2025 moeten er minstens tachtig nieuwe auto’s met een elektrische motor in het aanbod bijkomen, waaronder dertig plug-in hybrides. Mercedes-Benz wil dat zijn Smart-modellen puur elektrisch aangedreven worden en bovendien over vijf jaar voor elk model een elektrische variant beschikbaar hebben. Vanwege de achterstand op het Amerikaanse Tesla vielen de plannen in goede aarde bij beleggers.

Banken en verzekeraars presteerden het slechtst door de dalende rente en de potentiele schade door de orkanen in de VS. Flinke verliezen waren er onder meer voor Banco Bilbao (-3,5%), AXA (-2,2%) en Société Générale (-2,2%).

In de brede Europese aandelenmarkt was de Britse eigenaar van pubs en restaurants Green King de gebeten hond, nadat het bedrijf een omzetdaling meldde en waarschuwde voor aanhoudend lastige marktomstandigheden. Het aandeel verloor 16%.

Op Wall Street werd de overname van Rockwell Collins voor circa $30 mrd door United Technologies (-7%) slecht onthaald. Met een koersspurt van ruim 15% was AbbVie de sterkste stijger. Het biotechbedrijf maakte positieve testresultaten voor zijn medicijn tegen eczeem bekend. Dit is in potentie een kaskraker omdat er nu nauwelijks effectieve behandelingen tegen de huidaandoening beschikbaar zijn.

 


Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


The post Inhaalslag voor Europese aandelen appeared first on Beleggers Belangen.