Advies en analyse

Hoelang laat China de yuan nog oplopen?

Woensdag 13 september 2017 08:57

De USD/CNY-koers daalde naar de laagste stand in twee jaar.

De Chinese yuan is officieel geen vrij verhandelbare munt en kan dus niet onbeperkt bewegen tegenover andere valuta. In de praktijk is dit tot op zekere hoogte wel het geval, al houdt de People’s Bank of China (PBOC) de regie strak in handen. De CNY kan tot 2% zweven rond een middelpunt dat door de PBOC wordt bepaald op basis van verschillende parameters. De centrale bank is op korte termijn niet van plan om de controle over de wisselkoers volledig uit handen te geven en aan de marktwerking over te laten.
Dit neemt niet weg dat de evolutie van de USD/CNY toch van belang is voor investeerders. Een sterke Chinese munt heeft een opwaarts effect op de grondstofprijzen omdat China dan goedkoper kan importeren. Aan de uitvoerzijde wordt het land dan wel minder concurrerend. Bij een zwakke munt is het juist omgekeerd. Toch moet het land zich ervoor hoeden de eigen munt te goedkoop te maken, want dan dreigen handelssancties. Zo omschreef de Amerikaanse president Trump China al als valutamanipulator.

Begin dit jaar gingen er nog 7 yuan in $1. Eerder deze maand daalde de koers naar 6,44, het laagste peil in twee jaar. Het herstel van de Chinese munt in 2017 komt na drie opeenvolgende jaren met waardedalingen. De oorzaak ligt zowel bij de zwakte van de dollar als de striktere kapitaalcontroles in China en het herstel van de economische groei in het land. Vorige maand liepen de valutareserves van de PBOC voor de zevende maand op rij op, naar $3,09 mrd. De yuan fungeert ook als veilige haven in de regio nu de spanningen tussen Noord-Korea en de rest van de wereld hoog zijn.

De PBOC laat de yuan dus voorlopig oplopen, maar de vraag is hoelang nog. China zal zeker niet toelaten dat de sterke munt economisch pijn zal doen. Volgende maand vindt het vijfjaarlijkse Partijcongres plaats en president Xi Jinping zal daar zeker een goede beurt willen maken om zijn leiderschap te versterken. Zwakke economische vooruitzichten zijn dus geen optie.

Lees ook: Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Nog geen reacties gegeven