*

Advies & Analyse

Leven in de brouwerij op de obligatiemarkt

dinsdag 19 september 2017 14:47

Net als op de aandelenbeurzen was het sentiment op de bedrijfsobligatiemarkt goed. Na een geleidelijke stijging in de voorbije weken kwamen de risico-opslagen weer omlaag, in zowel het Europese investment grade- als het highyield-segment. De stijging van de onderliggende risicovrije rente gooide echter roet in het eten.

Mede door de onverwachte toename van de inflatie in de Verenigde Staten naar 1,9% in augustus liepen de Amerikaanse en de Duitse tienjaarsrente duidelijk op. Dit kwam euro investment grade bedrijfsobligaties op een klein verlies te staan. Het effectieve rendement op de iBoxx Corporates Index steeg op weekbasis met circa vijf basispunten naar 1,07% op vrijdag. In de highyield-markt werd de oplopende marktrente echter ruimschoots gecompenseerd door de dalende risicopremies. Zodoende sloot de iBoxx High Yield index de week op vrijdag af met een effectief rendement van circa 2,71%, ongeveer twee basispunten lager dan de week daarvoor. In euro’s genoteerde junkleningen staan tot nu toe dit jaar op een fraai totaalrendement van 5,2% en voor dollarleningen is dat 5,7%. Euro investment grade bedrijfspapier doet het echter ook naar behoren met een totaalrendement van 1,79% tot dusver. Binnen de Europese ‘credit’-markt hebben AT1 CoCo’s een goede week achter de rug met een plus van ruim 0,5%. Beleggers in deze leningen staan dit jaar alweer op een winst van 12,5%.

De emissiemarkt is weer tot leven gekomen. Afgelopen week werd nog eens voor €7 mrd aan euro investment grade leningen geëmitteerd, vrijwel net zo veel als in de week daarvoor. Nieuwe leningen worden vooralsnog goed opgenomen in de markt, wat de sterke onderliggende vraag naar bedrijfsobligaties weerspiegelt. De meeste emissies zijn echter vooral voor institutionele beleggers bestemd en hebben een nominale waarde van minimaal €100.000. Rabobank verkocht zijn resterende 9,74%-belang in Van Lanschot Kempen voor €100,6 mln, maar de koers van de uitstaande Rabocertificaten reageerde daar nauwelijks op. Toch is de transactie positief voor het kredietoordeel van de Rabobank, zo stelde Moody’s. De invloed op de (CET1) kapitaalratio is te verwaarlozen, maar de verkoop maakt nog eens duidelijk dat de bank werk maakt van het afbouwen van de leverage op de balans.

 


Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


The post Leven in de brouwerij op de obligatiemarkt appeared first on Beleggers Belangen.