*

Advies & Analyse

Olie weer in de lift door goede vraagvooruitzichten

dinsdag 19 september 2017 15:00

Ruwe olie werd voor de derde week op rij duurder. De prijs van een vat West Texas Intermediate (WTI) klom op weekbasis met bijna 5% naar het hoogste peil in vier maanden. Het november-termijncontract doorbrak opnieuw de barrière van $50, een niveau dat eerder deze zomer al eens werd bereikt maar lastig vast te houden bleek. Het Brent-termijncontract klom 3,4% en ging overtuigend door het $55-niveau. De spread tussen beide varianten ligt met ruim $5 of ongeveer 10% relatief gezien aan de hoge kant.

Olie werd onder meer ondersteund door twee rapporten van de OPEC en het Internationaal Energie Agentschap (IEA). De OPEC ziet de vraag naar ruwe olie geproduceerd door het kartel volgend jaar verder toenemen. Voorlopig worden de eigen productiequota door de kartelleden vrij goed nageleefd. Er was vorige week informeel overleg tussen de OPEC en de andere aanbieders (onder andere Rusland), die sinds begin dit jaar vrijwillig hun productie beperken. De overeenkomst loopt nog tot eind maart 2018 maar achter de schermen wordt al druk overlegd over hoe het nadien verder moet. Het IEA verwacht dat de vraag naar ruwe olie dit jaar met 1,7% zal toenemen, het hoogste groeicijfer in twee jaar. De instelling ziet de groei van de vraag de komende vijf jaar vertragen maar wijst er wel op dat de lagere investeringen in exploratie en productie van de voorbije jaren automatisch voor een lagere productie zullen zorgen. Het IEA ziet in China de groei van de vraag naar ruwe olie afnemen. Dit komt omdat de Chinese overheid de meest vervuilende raffinaderijen heeft aangepakt. China wil de overcapaciteit in de industrie het hoofd bieden en de kredietverlening beperken, wat invloed heeft op de vraag naar ruwe olie.

De productiebeperkingen van de OPEC hadden al met al maar een (heel) beperkte impact op de olieprijs. Ruwe olie werd in vijf van de zes voorbije maanden goedkoper. Vraag en aanbod groeien slechts traag naar elkaar toe en dat heeft met name te maken met de aanhoudend hoge schalieproductie in de Verenigde Staten. Het Amerikaanse ministerie van Energie voorziet voor dit jaar een gemiddelde output van 9,3 miljoen vaten per dag tegenover 8,9 miljoen vaten vorig jaar. In 2018 zou de productie zelfs oplopen naar gemiddeld 9,8 miljoen vaten per dag. Vorige week werden de meeste productie-installaties voor ruwe olie en raffinaderijen in de Golf van Mexico weer opgestart na de doortocht van orkaan Harvey. Dit leidt tot een hogere vraag naar ruwe olie. Tegelijk wordt de impact beperkt omdat het onderhoudsseizoen binnenkort begint. In het voor- en het najaar is de capaciteitsbenutting van de raffinaderijen daardoor iets lager.

Bij de doortocht van de orkaan Irma werd vooral de Amerikaanse staat Florida hard getroffen. Die huisvest de meeste citrusplantages van de Verenigde Staten. De exacte schade is nog niet opgemeten maar voorlopig ziet het er naar uit dat minstens een derde van de plantages vernield is. Dit beïnvloedt de prijs van bevroren sinaasappelsap (FCOJ of Frozen Concentrated Orange Juice), waarvan de prijs vorige week steeg naar $1,6 per pond, het hoogste niveau in vijf maanden. Vorig jaar piekte de FCOJ-prijs op $2,35 per pond nadat veel plantages waren getroffen door een schimmelziekte. Toch is het erg onwaarschijnlijk dat dit prijsniveau nu opnieuw wordt bereikt. Door de hoge prijzen in de kleinhandel is de consumptie van FCOJ namelijk flink gedaald.

 


Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


The post Olie weer in de lift door goede vraagvooruitzichten appeared first on Beleggers Belangen.