*

Advies & Analyse

Aalberts en AND stelen de show binnen oplopende AEX

dinsdag 19 september 2017 16:22

De AEX wist afgelopen week (dinsdag tot en met maandag) de opgaande lijn door te trekken en sloot uiteindelijk 1% hoger.

De grootste stijger binnen de index was Aalberts Industries, zonder dat daar een aantoonbare reden voor was. Een van de andere stijgers was Ahold Delhaize (2,4%), nadat het dinsdag €750 mln ophaalde met een nieuwe obligatie. Daarnaast gaat de supermarktgigant producten van drogisterijdochter Etos ook verkopen via zijn eigen winkels in België, Roemenië, Tsjechië en Griekenland.

Een blikvanger op donderdag was AND International Publishers. Waar de koers van het aandeel aan het begin van de week nauwelijks bewoog naar aanleiding van de aangekondigde samenwerking met Continental, steeg die op donderdag met ruim 19% zonder dat daarvoor een duidelijke aanleiding was. Vermoedelijk heeft het interview van AND’s topman Hugo van der Linde in het Financieele Dagblad de fantasie van beleggers gevoed. Op de vraag of er ook wordt samengewerkt met Apple aan de iPhone-maps – aangezien AND wordt genoemd in de copyrightnota – zei de topman daar geen mededelingen over te kunnen en mogen doen.

Philips ving donderdag bod bij het Europees Hof van Justitie in een rechtszaak tegen een boete over verboden prijsafspraken die eind 2012 door de Europese Commissie werd opgelegd aan in totaal zeven elektronicabedrijven. Philips kreeg een boete van €313 mln en daarnaast samen met LG een van €392 mln waarvan het de helft moet betalen. Hiervoor nam het bedrijf in december vorig jaar al een voorziening van €509 mln. Op vrijdag was er wel goed nieuws voor Philips. De behandelmethode met een bepaald soort katheter voor patiënten met perifeer arterieel vaatlijden is goedgekeurd voor gebruik. Philips had deze behandelmethode verworven door de recente overname van het Amerikaanse Spectranetics.

Verder toonde S&P zich op vrijdag optimistischer over de vooruitzichten van verschillende Nederlandse banken en verhoogde de kredietbeoordelaar de verwachtingen van ‘stabiel’ naar ‘positief’. Dit leidde tot een kleine koerssprong voor ABN Amro, dat daarmee op weekbasis tot de grootste stijgers binnen de AEX behoorde. Aan de andere kant van het spectrum stond Unibail-Rodamco. Vrijdag kwam het bericht dat de Franse vermogensbeheerder Amundi €850 mln zou willen betalen voor Unibail-Rodamco’s kantoorgebouw Capital 8 in Parijs.

Op maandag maakte Formento Economico Mexicano (Femsa) de verkoop bekend van een belang van circa 5% in Heineken. De Mexicanen ontvingen de aandelen in 2010 toen Heineken de bierdivisie van Femsa kocht. Het gaat hierbij om zowel aandelen Heineken als Heineken Holding. Na de verkoop bezit Femsa nog een belang van 8,6% in Heineken en 12,2% in Heineken Holding. De koers van Heineken stond deze week 1,3% lager.

Grootste stijgers
Aalberts Industries +3,8%
ABN AMRO +3,7%
Philips +3,1%
Grootste dalers
Unibail-Rodamco -3%
Gemalto -2,6%
Heineken -1,3%

 


Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


The post Aalberts en AND stelen de show binnen oplopende AEX appeared first on Beleggers Belangen.