Advies en analyse

De markten van staatsobligaties zijn nerveus, met name in de VS

Dinsdag 19 september 2017 16:38

Donderdag 14 september werd een iets hoger inflatiecijfer bekend dan waarop gerekend werd: 1,9% tegen de verwachte 1,8% en een eerdere 1,7%. Het gaat bij die 1,9% om het septembercijfer vergeleken met een jaar eerder. De naderende Fed-bijeenkomst van afgelopen woensdag (na de deadline van het blad) waarop een besluit werd genomen over de kortetermijngeldmarkttarieven, voedden de markten in hun verwachtingen dat de rente zal gaan stijgen. De tienjaarsrente liep van 2,19% op donderdag op naar 2,23% op maandag. Hij was nog 2,04% op 7 september. Als gevolg van deze stijging werden de tienjaarsrentes van de kerneurolanden mee omhoog getrokken (door vraagverschuiving naar de VS). In Zuid-Europa, met haar hogere tienjaarsrentes was de reactie veel geringer. In Portugal daalde de rente zelfs, doordat ratingbureau Standard & Poor’s de status van junk van Portugal ophief en verhoogde tot investment grade.

In de VS lijkt de reactie overdreven. De kerninflatie (zonder voedsel- en olieprijzen) bleef 1,7%. Bovendien waren de lonen – de voornaamste aanjager van inflatie – minder gestegen. De Fed zal haar rentes dus waarschijnlijk niet verhogen en hooguit informatie verstrekken over hoe zij haar ruime geldmarktbeleid gaat aanpassen. Dit kan weer tot lagere rentes leiden.

 


Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


The post De markten van staatsobligaties zijn nerveus, met name in de VS appeared first on Beleggers Belangen.

Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Ooit gehoord van trends?.. Iets wat in elke markt te vinden is, jaar in jaar uit. Zou zo zeggen, ga daarmee aan de slag in plaats van inflatie, kerninflatie of de FED. Maak eens een artikel waar men van onder de indruk is, of kan zijn….

    Ed 20 september 2017 01:50:02