Advies en analyse

Uitstekende week Britse pond dankzij de BoE

Dinsdag 19 september 2017 16:58

Met de keuze voor de GBP/EUR als nieuwe valutakooptip gingen we vorige maand tegen de marktopinie in. De Brexit-perikelen wegen op de Britse economie en er lijkt op korte termijn geen beterschap in zicht. De GBP/EUR, die in april nog aan 1,20 noteerde,  bodemde eind augustus onder 1,08 en de meeste analisten zagen het valutapaar richting pariteit-niveau evolueren.

Het advies om toch long te gaan op het Britse pond was gebaseerd op de te snelle stijging van de € en een verwachte ingreep van de Britse centrale bank. Dit is exact wat vorige week door de Bank of England (BoE) in het vooruitzicht werd gesteld. Zoals verwacht werd de korte rente ongewijzigd gehouden op het historisch dieptepunt van 0,25%. Maar in het begeleidende commentaar gaf de centrale bank wel aan dat al de komende maanden gestart zal worden met de afbouw van de monetaire stimuli. De BoE is namelijk van mening dat het inflatierisico groter is dan het risico op een vertraging van de economische groei. De inflatie in het Verenigd Koninkrijk is opgelopen naar het hoogste niveau in 5 jaar. De bank ziet de stijging van de consumptieprijzen volgende maand boven 3% oplopen en dit is te ver boven de eigen doelstelling van 2%. Ondanks de krappe arbeidsmarkt is dat amper toe te schrijven aan loonstijgingen, maar vooral aan het zwakke pond en daar wil de BoE iets aan doen.

Kort na het Brexit-referendum verlaagde de BoE in augustus 2016 de rente met 25 basispunten. De kans is groot dat deze rentestap al in november ongedaan zal worden gemaakt terwijl dit door de markt pas ten vroegste in februari 2018 werd verwacht. Na het commentaar van de BoE schoot de rente op 10-jarige Britse overheidsobligaties prompt 11 basispunten omhoog naar 1,34%. Het Britse pond klom tegenover de $ naar het hoogste niveau sinds juni vorig jaar. De GBP/EUR steeg van 1,09 naar bijna 1,14.

De BoE heeft de markt duidelijk wakker geschud, al verwachten we geen spectaculair herstel en wellicht wordt het bodemniveau nog eens getest. Op 1,20 ligt een belangrijke technische weerstand.

Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Ach natuurlijk een centrale bank heeft het gedaan…. Maargoed, ze weten dan ook niet beter want 'analyseren' kan Beleggers Belangen niet, dat is nu wel duidelijk onderhand.

    Ed 20 september 2017 02:04:49