*

Advies & Analyse

Financiële markten delen renteverwachting Fed niet

dinsdag 26 september 2017 13:15

De Fed heeft gesproken en voorspeld, maar de financiële markten delen de opvattingen niet.

Allereerst heeft de Fed besloten om schuldpapier dat zij bezit en dat wordt afgelost, niet geheel meer te compenseren door nieuwe schuld te kopen. De bedoeling is dat de Fed geleidelijk steeds minder nieuwe schuld bijkoopt en op die manier haar balans langzaam verkort. Dit proces kan jaren duren.
Voorts blijkt uit de voorspellingen van de verschillende leden dat zij – nadat nog dit jaar het officiële kortetermijntarief met een stap van 0,25 procentpunt was verhoogd – in 2018 nog steeds drie verhogingen denken door te voeren. De huidige lage inflatie zou volgend jaar onder druk van nog lagere werkloosheid eindelijk gaan stijgen. Hogere consumptiegoederenprijzen zouden hier verder aan bijdragen. De financiële markten zijn het er niet mee eens en verwachten een lagere inflatie. Vandaar dat de tienjaarsrente na het besluit daalde van 2,27 naar 2,22%.

Toch is het logisch dat de Fed-leden bij de door hen verwachte drie rentesteappen blijven. Het is minder marktverstorend als het er minder worden dan als er meer stappen worden genomen dan eerder voorspeld. Er is in 2018 voldoende tijd om andere signalen uit te zenden. De Fed wil de rente als monetair instrument gebruiken en de steeds lagere aankopen van schuld nadrukkelijk niet.

 


Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


The post Financiële markten delen renteverwachting Fed niet appeared first on Beleggers Belangen.