*

Advies & Analyse

Goud en zilver onder druk

dinsdag 26 september 2017 13:45

Op de grondstofmarkten waren goud en zilver vorige week de gebeten hond.

Met de prijsdaling kwam een abrupt einde aan de klim die in juli werd ingezet. Oorzaak was de monetaire vergadering van de Federal Reserve. De Amerikaanse centrale bank bevestigde de plannen om de rente dit jaar nog één keer te verhogen. Het is de intentie van de Fed om volgend jaar nog drie renteverhogingen door te voeren. Bovendien wil het beleidscomité van de centrale bank komende maand al starten met de afbouw van de balans. Die is door de stimuli van het voorbije decennium aangegroeid tot meer dan $4,5 bln ($4500 mrd). Verwacht wordt dat de verkoop van het schuldpapier van de Fed de rente zal doen stijgen. Dit is in theorie ongunstig voor niet-rentedragende activa als goud en zilver. De Fed gaf wel aan de verkopen over een erg lange periode te zullen spreiden. Op dit manier zou het financiële systeem zo min mogelijk worden verstoord. Maar een operatie van een dergelijke omvang werd nooit eerder uitgevoerd. Er blijft daarom veel onzekerheid over de afloop ervan.
De tweede opeenvolgende weekdaling bracht de prijs van een troy ounce goud opnieuw onder de psychologisch belangrijke grens van $1300. Dit was voor het eerst sinds 24 augustus. Goud verloor vorige week per saldo meer dan 2%. Daarmee is het rendement in dollars sinds begin dit jaar teruggevallen naar 12,5%. In euro’s is dit rendement weer negatief geworden.

Zilver kreeg het vorige week nog harder te verduren met een verlies van 4%, de slechtste prestatie sinds juli. Het rendement van zilver sinds de start van 2017 bedraagt nu respectievelijk +7% en -6% in dollars en in euro’s. Er kwam wel gunstig nieuws over de fysieke vraag naar de edelmetalen. Vorige week ging in India het festivalseizoen van start. Dit is traditioneel een sterke periode voor de vraag naar edelmetalen. De Russische centrale bank maakte bekend in augustus opnieuw een half miljoen troy ounce goud, of circa 15,6 ton, goud te hebben aangekocht. Dit brengt het totaal in de acht eerste maanden van dit jaar al op 129 ton. Rusland bezit nu 1745 ton goud als onderdeel van de valutareserves. Dit is bijna even veel als de officiële Chinese goudvoorraad.

Vorige vrijdag hield de OPEC een formele bijeenkomst in Wenen. Sinds begin dit jaar hebben de leden hun productie met 1,2 miljoen vaten per dag verminderd. Rusland en enkele andere niet-OPEC producenten doen daar nog eens 600.000 vaten per dag bij. De voorraden ruwe olie in de industrielanden bedroegen eind augustus 3 miljard vaten. Dit is nog steeds 170 miljoen vaten boven het vijfjaars gemiddelde. In januari bedroeg het verschil nog 340 miljoen vaten. Vraag en aanbod groeien dus naar elkaar toe. Over een eventuele verlenging van de productiebeperkingen wordt waarschijnlijk pas in januari beslist. Het kartel wil wel een controlesysteem organiseren om niet alleen de productie maar ook de uitvoer te monitoren.

De prijs van een vat Brent voor levering in november steeg begin deze week naar het hoogste niveau sinds januari. West Texas Intermediate was sinds mei niet meer zo duur. De spread of het prijsverschil tussen beide varianten was met meer dan $6,5 sinds augustus 2015 niet meer zo hoog. De prijsstructuur van de termijncontracten evolueerde bij Brent de voorbije maanden van contango naar backwardation. Dit kan wijzen op fysieke schaarste.

 


Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


The post Goud en zilver onder druk appeared first on Beleggers Belangen.