Advies en analyse

Goud en zilver onder druk

Dinsdag 26 september 2017 13:45

Op de grondstofmarkten waren goud en zilver vorige week de gebeten hond.

Met de prijsdaling kwam een abrupt einde aan de klim die in juli werd ingezet. Oorzaak was de monetaire vergadering van de Federal Reserve. De Amerikaanse centrale bank bevestigde de plannen om de rente dit jaar nog één keer te verhogen. Het is de intentie van de Fed om volgend jaar nog drie renteverhogingen door te voeren. Bovendien wil het beleidscomité van de centrale bank komende maand al starten met de afbouw van de balans. Die is door de stimuli van het voorbije decennium aangegroeid tot meer dan $4,5 bln ($4500 mrd). Verwacht wordt dat de verkoop van het schuldpapier van de Fed de rente zal doen stijgen. Dit is in theorie ongunstig voor niet-rentedragende activa als goud en zilver. De Fed gaf wel aan de verkopen over een erg lange periode te zullen spreiden. Op dit manier zou het financiële systeem zo min mogelijk worden verstoord. Maar een operatie van een dergelijke omvang werd nooit eerder uitgevoerd. Er blijft daarom veel onzekerheid over de afloop ervan.
De tweede opeenvolgende weekdaling bracht de prijs van een troy ounce goud opnieuw onder de psychologisch belangrijke grens van $1300. Dit was voor het eerst sinds 24 augustus. Goud verloor vorige week per saldo meer dan 2%. Daarmee is het rendement in dollars sinds begin dit jaar teruggevallen naar 12,5%. In euro’s is dit rendement weer negatief geworden.

Zilver kreeg het vorige week nog harder te verduren met een verlies van 4%, de slechtste prestatie sinds juli. Het rendement van zilver sinds de start van 2017 bedraagt nu respectievelijk +7% en -6% in dollars en in euro’s. Er kwam wel gunstig nieuws over de fysieke vraag naar de edelmetalen. Vorige week ging in India het festivalseizoen van start. Dit is traditioneel een sterke periode voor de vraag naar edelmetalen. De Russische centrale bank maakte bekend in augustus opnieuw een half miljoen troy ounce goud, of circa 15,6 ton, goud te hebben aangekocht. Dit brengt het totaal in de acht eerste maanden van dit jaar al op 129 ton. Rusland bezit nu 1745 ton goud als onderdeel van de valutareserves.

Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Nog geen reacties gegeven